Διαφημιση

header

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΚΥΜΒΑΛΕΙΟΝ

“Τα χείλη της σοφίας είναι κλειστά, όχι όμως για τα αυτιά της Κατανόησης” - Το Κυμβάλειον

Η Αρχαία Αίγυπτος υπήρξε η γενέτειρα εσωτερικών και αποκρυφιστικών διδασκαλιών οι οποίες επηρέασαν έντονα τις φιλοσοφίες όλων των φυλών, εθνών και ανθρώπων. Η Αίγυπτος χώρα των πυραμίδων και της Σφίγγας, αποτέλεσε την γενέτειρα της κρυμμένης σοφίας και των μυστικιστικών διδασκαλιών.

Μεγάλοι μύστες και δάσκαλοι έζησαν στην Αίγυπτο. Ανάμεσά τους και κάποιος που θεωρήθηκε ως ο Δάσκαλος των Δασκάλων. Αυτός ο άνθρωπος, - αν ήταν θνητός-, έζησε στα πρώτα χρόνια της Αιγύπτου. Ήταν γνωστός με το όνομα Ερμής ο Τρισμέγιστος. Ήταν ο πατέρας της απόκρυφης σοφίας, ο θεμελιωτής της αστρολογίας και εκείνος που ανακάλυψε την αλχημεία.

Οι λεπτομέρειες της ζωής του έχουν χαθεί στην ιστορία, παρά το γεγονός ότι πολλές αρχαίες χώρες διεκδικούν τη γέννησή του. Η περίοδος παραμονής του στην Αίγυπτο είναι άγνωστη, αλλά έχει προσδιοριστεί στα πρώτα χρόνια των τελευταίων δυναστειών της Αιγύπτου, πολύ πριν την εποχή του Μωυσή. Οι σπουδαιότερες αυθεντίες τον θεωρούν σύγχρονο του Αβραάμ. Ορισμένες εβραϊκές παραδόσεις ισχυρίζονται ότι ο Αβραάμ έλαβε ένα μέρος των μυστικιστικών του γνώσεων από τον ίδιο τον Ερμή.

Σε όλο τον αρχαίο κόσμο, το όνομα Ερμής Τρισμέγιστος έχαιρε σεβασμού. Το όνομά του έγινε συνώνυμο με την “Πηγή της Σοφίας”. Εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο “ερμητικός” για να δηλώσουμε την έννοια της μυστικότητας ή “αυτού που είναι τόσο καλά σφραγισμένο που τίποτα δεν διαρρέει”, γιατί οι μαθητές του Ερμή πάντοτε τηρούσαν μυστικότητα για τις διδασκαλίες τους.
Οι Ερμητικές διδασκαλίες συναντώνται σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις θρησκείες.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, δεν ταυτίζονται με καμιά συγκεκριμένη χώρα ή θρησκευτική σέκτα. Οι αρχαίοι δάσκαλοι τοποθετήθηκαν ενάντια στην αφομοίωση του Μυστικού Δόγματος σε οποιαδήποτε θρησκεία. Η σοφίας αυτής της θέσης είναι προφανής σε όλους τους μελετητές της ιστορίας. Η ιστορία δείχνει πως όταν η θρησκεία αναμιγνύεται με τη φιλοσοφία, η αρχική αποκρυφιστική σοφία σταδιακά χάνεται.

Ο Ερμητισμός δεν βρίσκεται καταγεγραμμένος σε βιβλία. Μεταδόθηκε προφορικά από δάσκαλο σε μαθητή, από στόμα σε αυτί. Όταν κάτι γραφόταν, το νόημα καλυπτόταν με αλχημιστικούς και αστρολογικούς όρους, έτσι ώστε μόνο εκείνοι που κατείχαν το κλειδί να μπορούν να κατανοήσουν ορθά. Αυτό ήταν απαραίτητο για να αποφύγουν τους διωγμούς από τους θεολόγους του Μεσαίωνα, οι οποίοι μάχονταν το Μυστικό Δόγμα με φωτιά, ξίφος, παλούκωμα και σταυρό. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα βιβλία για την Ερμητική φιλοσοφία, αν και υπάρχουν αναρίθμητες αναφορές σ’ αυτήν σε βιβλία αποκρυφισμού. Ωστόσο, η Ερμητική φιλοσοφία παραμένει το μοναδικό βασικό κλειδί που ανοίγει τις πόρτες των αποκρυφιστικών διδασκαλιών!

Στα πρώτα χρόνια, η σύνθεση βασικών Ερμητικών δογμάτων που ήταν γνωστά ως Το Κυμβάλειον μεταδόθηκε προφορικά από δάσκαλο σε μαθητή. Η ακριβής σημασία και το νόημα του όρου Κυμβάλειον χάθηκε εδώ και πολλούς αιώνες. Οι διδασκαλίες του ποτέ δεν καταγράφηκαν, ούτε τυπώθηκαν, από όσο γνωρίζουμε. Επρόκειτο για μια συλλογή αξιωμάτων και αρχών που ήταν ακατανόητα στους τρίτους, αλλά τα οποία ήταν άμεσα κατανοητά στους μαθητές, αφού τα αξιώματα και οι αρχές ερμηνεύονταν από τους Ερμητικούς διδασκάλους.

Οι διδασκαλίες αυτές αποτέλεσαν τις βασικές αρχές της “Τέχνης της Ερμητικής Αλχημείας” και αφορούσαν περισσότερο τη διαχείριση των νοητικών δυνάμεων, παρά των υλικών στοιχείων που μετουσιώνονται από ένα μέταλλο σε κάποιο άλλο. Ο θρύλος της “Φιλοσοφικής Λίθου”, σύμφωνα με τον οποίο το μέταλλο μεταλλασόταν σε χρυσό, αποτελούσε μια συμβολική αλληγορία σχετιζόμενη με την Ερμητική φιλοσοφία.

Στο βιβλίο Θεϊκή Μαγεία, προσκαλούνται οι μαθητές να εξετάσουν τις Ερμητικές διδασκαλίες που περιέχονται μέσα στο Κυμβάλειον καθώς και τις ερμηνείες τους. Είμαστε ταπεινοί μαθητές των διδασκαλιών, παραμένουμε μαθητές στα πόδια του Ερμή, του Δασκάλου.
Εκεί που ακουμπούν τα βήματα του Δασκάλου, τα αυτιά εκείνων που είναι έτοιμα να ακούσουν τις διδασκαλίες του ανοίγουν διάπλατα. Όταν τα αυτιά του μαθητή είναι έτοιμα να ακούσουν, τότε τα χείλη θα γεμίσουν με σοφία.

Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος να λάβει την αλήθεια, τότε αυτό το βιβλίο θα φτάσει στα χέρια του/της. Αυτός είναι Ο Νόμος. Η Ερμητική Αρχή της Αιτίας και του Αποτελέσματος, λειτουργώντας ως Νόμος της Έλξης, θα φέρει αυτές τις διδασκαλίες σε όποιον είναι προετοιμασμένος να τις δεχτεί.
Και έτσι ας γίνει!

Θεϊκή Μαγεία της Doreen Virtue

Post a Comment