Διαφημιση

header

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΤΑΡΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΜΑ

ntarma-kai-karma

Ανεξάρτητα από τη θρησκευτική παράδοση που ακολουθεί ο καθένας, αυτό που του ζητείται είναι να ζήσει μια ηθική ζωή η οποία να διέπεται από τις αρχές αυτής της θρησκείας.

Η ορολογία των εννοιών σε σχέση με την πορεία της ζωής, διαφέρει από την ανατολή προς τη δύση και από το βορρά προς το νότο, αλλά το βασικό μήνυμα όλων των μεγάλων θρησκειών είναι:

«Να είστε ευγενικοί προς τους συνανθρώπους σας, να εκδηλώνετε την αγάπη σας προς όλους  και τελικά θα λάβετε ένα βραβείο στο τέλος της παρούσας ζωής.»

Οι τοπικές θρησκείες της Ινδίας  όπως Σιχ, Ινδουιστές και Βουδιστές ζητούν όλες από τους πιστούς τους να ζήσουν με κατάλληλο τρόπο ως προς τις έννοιες του DHARMA και του KARMA για να βελτιώσουν όχι μόνο αυτή τη ζωή, αλλά και τις επόμενες.

Ορισμός του Ντάρμα και του Κάρμα

Το Ντάρμα, αναφέρεται κυρίως στο καθήκον κάποιου σε αυτή τη ζωή. Μπορεί το dharma να ποικίλλει ανάλογα με την τάξη, την οικογένεια, και τον χρόνο της ζωής του ανθρώπου. Το Ντάρμα είναι ο δρόμος που έχει να ακολουθήσει κάποιος στην ενσάρκωση του. Είναι σαν ένα ερωτηματολόγιο που έχει δημιουργηθεί γι αυτόν και θα πρέπει να το απαντήσει όταν κατέλθει στον υλικό κόσμο για να δώσει τις εξετάσεις του. Οι ερωτήσεις έχουν προκαθοριστεί ανάλογα με το τι εκπαίδευση πρέπει να πάρει. Έτσι λοιπόν το Ντάρμα είναι η ύλη του διαγωνίσματος, αν μου επιτραπεί αυτός ο όρος.
.
Το Κάρμα, αναφέρεται στις απαντήσεις που θα δώσει κανείς στο διαγώνισμα αυτό. Το σύστημα απαντήσεων είναι πολλαπλής επιλογής (multiple choice) Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Ανάλογα με την απάντηση που δίνει στο κάθε ερώτημα του Ντάρμα , μέσω της ελεύθερης βούλησης ο υποψήφιος,  λαμβάνει διαφορετική βαθμολόγηση και ίσως να λύνει το ήδη υπάρχον ή να δημιουργεί και νέο Κάρμα.

Κατά μία έννοια, το ντάρμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το καθήκον ζωής και το κάρμα ενός ατόμου τα βήματα που πρέπει να λάβει κανείς για να ολοκληρώσει το καθήκον.

Εφαρμογή του Ντάρμα και του Κάρμα στη ζωή μας

Το Ντάρμα "μπορεί να είναι είτε μια παρήγορη είτε μια ανησυχητική έννοια. Από τη μία πλευρά, οι περισσότεροι πιστεύουν  ότι αν ακολουθήσουν κατά γράμμα τις παραδόσεις της οικογένειας και της θρησκείας στην οποία ανήκουν θα επιτύχουν στις εξετάσεις του Ντάρμα τους. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι, πιο ανήσυχοι πνευματικά,  μπορεί να αμφισβητούν αυτή την τακτική και να αναζητούν το Ντάρμα τους εκτός των ορίων του στενού κατεστημένου.
Τις περισσότερες φορές η διαίσθηση και η διάκριση,  θα μας οδηγήσει στην σωστή επιλογή του τρόπου που θα οδεύσουμε μέσα στην πορεία του Ντάρμα.


Το Κάρμα "μπορεί να θεωρηθεί ως βιβλίο κοσμικής συζήτησης. Όλες οι ενέργειες που κάνει ο καθένας από εμάς, καλές και κακές, καταγράφονται. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν οι καλές ενέργειές ξεπερνούν τις κακές, τότε θα μετακινηθούν σε υψηλότερο επίπεδο κατά την επόμενη αναγέννησή και αν οι κακές  ενέργειες υπερβαίνουν το καλό μέσα τους τότε θα μετακινηθούν σε χαμηλότερο επίπεδο στην επόμενη αναγέννησή. Κάποιες άλλες φιλοσοφίες πιστεύουν οτι το Κάρμα είναι τριπλό! Αφορά αυτό που έρχεται από προηγούμενες ενσαρκώσεις, αυτό που δημιουργείται καθημερινά από τις πράξεις στην παρούσα ενσάρκωση και αυτό που συνεχίζει να καταγράφεται αφού εγκαταλείψουμε τον υλικό κόσμο. Αν για παράδειγμα κάποιος εμπνεύσει κάποιους άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής του οι οποίοι στο μέλλον συνεισφέρουν στην ανθρωπότητα με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, τότε αυτό το θετικό Κάρμα θα χρεωθεί στον εμπνευστή τους ακόμα και μετά τον θάνατο του.

Αυτό που έχει να κάνει κάποιος μέσα στην παρούσα ενσάρκωση είναι να υιοθετήσει την ορθή δράση. Η ορθή δράση είναι να ενεργεί μέσα από τις προσταγές της ελεύθερης βούλησης του, με πρόθεση σαφώς, να πράξει το καλό χωρίς να νοιάζεται για το αποτέλεσμα.

"Το πεπρωμένο δεν είναι θέμα ευκαιρίας, αλλά επιλογής! Δεν το περιμένεις αλλά το κερδίζεις."
William Jennings Bryan

Βιβλιογραφία:
  • Μύστης κατά την τάξη Μελχισεδέκ
  • Αναζητώντας τους Ροδόσταυρους
  • Vassilios Canellos | Blog Author

    Ο Vassilios Canellos γράφει κυρίως για τον εαυτό του και κατόπιν για όποιον άλλον θέλει να κοιτάξει μέσα από την αποτυπωμένη οπτική του. Αλλωστε, επιρροές δεχόμαστε κι επιρροές γινόμαστε. Αχρονη σκέψη προσκολλημένη στο χαρτί. Νοηματική σκυτάλη για αυτόν που θα λάβει τον σπινθήρα και θα προχωρήσει ένα σκαλοπάτι μακρύτερα. Τότε το άχρονο μεταβάλλεται σε διαχρονικό, μέσα από τη συλλογική συνδρομή 
    vassilios.canellos@outlook.com 

Post a Comment