Διαφημιση

header

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΤΙΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΦΤΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗ - SADHGURU

ti-einai-fotisi-sadhguru

Ίσως ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που ταλαιπωρεί το μυαλό του αναζητητή είναι "Τι είναι η φώτιση; Μπορούν οι πνευματικές πρακτικές να με φωτίσουν; "Ο Sadhguru, ένας γιόγκι και μυστικιστής με την εμπειρία τριών φωτισμένων ζωών, απαντά σε αυτές τις ερωτήσεις.

Sadhguru: Στην Ινδία, τα φωτισμένα όντα λέγονται ως Dwijas. Το Dwija σημαίνει δύο φορές. Ισως για να καταλάβει κανείς το δύο φορές, πρέπει να διευκρινίσουμε οτι είναι γεννημένοι δύο φορές.

Κάποτε, γεννηθήκατε από τη μήτρα της μητέρας σας και αυτό συνέβη ασυνείδητα. Δεν το κάνατε να συμβαίνει - η φύση το έκανε για σας. Όταν γεννηθήκατε, ήρθατε με κάποια αθωότητα και ευδαιμονία. Ένα παιδί είναι αθώο και ευτυχισμένο από μόνο του. Αλλά επειδή αυτή η ευδαιμονία δεν συνέβη συνειδητά, ο καθένας γύρω σας μπορεί να το καταστρέψει σε χρόνο μηδέν.  Για μερικούς από σας, η ευδαιμονία αυτή απομακρύνθηκε από τη στιγμή που γίνατε 12 ή 13 ετών ενώ  για κάποιους άλλους, η ευδαιμονία απομακρύνθηκε όταν ήταν 5 έως 6. Τα παιδιά γίνονται πιο νευρικά και βιώνουν ένταση από 5 έως 6 ετών σήμερα, επειδή η αθωότητά τους διαβρώνεται σε χρόνο μηδέν, ανάλογα με τη δύναμη της επιρροής που έχουν οι άνθρωποι που τα περιτριγυρίζουν.

Πως λοιπόν θα γεννηθείτε συνειδητά; 
Αν πρέπει να ξαναγεννηθείτε, θα πρέπει πρώτα να πεθάνετε. Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να πεθάνετε, δεν τίθεται  ζήτημα φώτισης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πεθάνει κανείς σωματικά. Αν πεθάνει κανείς τον τρόπο που είναι μέσα του, αν καταστρέψει κανείς όλα όσα ονόμασε "εγώ", τότε γεννιέται και πάλι. Αυτό το είδος γέννησης συμβαίνει 100% συνειδητά.

Για άλλη μια φορά θα γίνετε ευτυχισμένοι και αθώοι, αλλά θα έχετε πλήρη επίγνωση. Τώρα, αυτή η ευδαιμονία δεν μπορεί να απομακρυνθεί από κανέναν. Έτσι, αυτό που αποκαλείτε "φώτιση" σημαίνει μια συνειδητή αυτοκαταστροφή με σκοπό την επαναδημιουργία του ανθρώπου μέσα στην πλήρη επίγνωση.

Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται τη φώτιση. Απλώς προσπαθούν να ζήσουν λίγο καλύτερα τη ζωή τους. Θέλουν να ζουν λίγο πιο ειρηνικά, ίσως πιο χαρούμενα, πιο αποτελεσματικά, πιο όμορφα.
Αν οι άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτό που θέλουν στη ζωή τους, δεν θα αναζητήσουν ποτέ κάτι υψηλότερο.
Αν μιλάς για φώτιση σε κάποιον που πεινάει τώρα, είναι λογικό να αδιαφορήσει γιατί αυτή τη στιγμή σκέφτεται μόνο το φαγητό. Άρα λοιπόν πρέπει καθένας από εμάς να προσπαθήσει να λύσει όποιο πρόβλημα έχει και να αποκτήσει ότι του λείπει γιατί ζώντας με την έλλειψη θα επικεντρωθεί σε αυτή και δεν θα αναζητήσει ποτέ κάτι υψηλότερο.

Ο διαφωτισμός σημαίνει μια συνειδητή εξόντωση του εαυτού σου.
 Για τους περισσότερους ανθρώπους, θα χρειαστεί ένα  χρονικό διάστημα μέχρι ωριμάσει αυτή η ιδέα και να καταλάβει ο άνθρωπος πως ότι κάνει ο εαυτός μας δεν είναι ποτέ αρκετό. Πάντα θα ψάχνουμε κάτι περισσότερο γιατί η ανθρώπινη επιδίωξη στην επίτευξη πραγμάτων δεν έχει τέλος. Μόνο όταν καταφέρει κανείς να εξαφανίσει τον εαυτό του και να δει τα πράγματα χωρίς το "εγώ" γίνεται πραγματικά ευτυχισμένος. Τότε αρχίζουν τα πράγματα να γίνονται μαγικά.

Η φώτιση είναι μια κατάσταση η οποία θα έρθει μόνο όταν μέσα του κάποιος φλέγεται από την επιθυμία να γνωρίσει πράγματα πολύ μεγαλύτερα από το να ζει καλά. Όταν κυριευτεί από τη θέληση να βοηθήσει και να αγαπήσει την ανθρωπότητα γύρω του. Όταν το καλό της προσωπικότητας του έχει την ίδια αξία με το καλό του συνανθρώπου του.

Εκεί που τελειώνει το "εγώ" ξεκινάει η πραγματική φώτιση.

Sadhguru
Μετάφραση & επιμέλεια Olabisi.gr

Post a Comment