Διαφημιση

header

Η ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ


Και τι που μεγαλώνεις; Και τι μ’ αυτό; Το να σου δίνεται η ευκαιρία να μεγαλώνεις είναι ευλογία, είναι ό,τι πιο όμορφο μπορεί να σου συμβεί. Πρέπει να χαίρεσαι γι’ αυτό. Πρέπει πάντα να θυμάσαι πως σε άλλους δεν δόθηκε ποτέ αυτή η ευκαιρία· η ευκαιρία να γεμίσουν το μυαλό και την ψυχή τους με όμορφες εμπειρίες και αναμνήσεις από όμορφες στιγμές και ακόμη πιο όμορφους ανθρώπους.

 Η ευκαιρία να μεγαλώνουν παρέα με τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα· η ευκαιρία να κάνουν τον απολογισμό της ζωής τους και των πράξεών τους και να προσπαθούν να διορθώσουν πράγματα και καταστάσεις, για να ζήσουν μια πιο όμορφη και γεμάτη ζωή· η ευκαιρία να ζουν αληθινά και να γίνονται πιο σοφοί με το πέρασμα των χρόνων· η ευκαιρία να κάνουν ταξίδια με φίλους, να βλέπουν καινούρια μέρη, να γεμίζουν από εμπειρίες και στιγμές, από γνώσεις για άλλους πολιτισμούς, ιδέες και τρόπους σκέψης· η ευκαιρία να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο, να μην εγκαταλείπουν τα όνειρα και τους στόχους τους και να τα βλέπουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Να μάθεις, λοιπόν, να ζεις και να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή. Να μάθεις να ονειρεύεσαι, όπως έκανες όταν ήσουν παιδί· όμορφα όνειρα γεμάτα με αισιοδοξία και πίστη πως θα πραγματοποιηθούν. Να σκέφτεσαι πως το σώμα μπορεί να γεράσει, όμως η ψυχή δεν πρόκειται να γεράσει ποτέ· τα συναισθήματα, οι όμορφες σκέψεις, τα όνειρα δεν γερνάνε ποτέ. Αντιθέτως, κρύβουν μέσα τους το ελιξίριο της αιώνιας νιότης· μιας νιότης που δεν θα χαθεί, αν εσύ δεν θες να χαθεί. Στο χέρι σου είναι να μείνεις για πάντα νέος, ακόμη κι αν μεγαλώνεις. Η ηλικία δεν σημαίνει κάτι, γιατί η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός που επινόησαν οι άνθρωποι. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι το πως νιώθεις εσύ μέσα σου.

Ποτέ δεν είναι αργά για να κυνηγήσεις τα όνειρα και τους στόχους σου, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Δεν θα πρέπει ποτέ να μπεις στη διαδικασία και να σκεφτείς πως είναι αργά, γιατί ποτέ δεν είναι αργά για κάτι που θέλουμε πραγματικά, με όλη τη δύναμη της ψυχής και της καρδιάς μας. Και ακόμη περισσότερο, ποτέ δεν θα σκεφτείς, πως είσαι πια αρκετά μεγάλος και έχασες την ευκαιρία σου, γιατί πάντα θα μας δίνονται ευκαιρίες, όσα χρόνια κι αν περάσουν· το θέμα είναι εμείς να τις αρπάζουμε και να μην τις αφήνουμε να πηγαίνουν χαμένες. Γι’ αυτό σου λέω : Μην αφήνεις τα όνειρα και τους στόχους σου να πηγαίνουν χαμένα από φόβο πως πια πέρασε η περίοδος που μπορούσες να τα κάνεις πράξη, γιατί πλέον μεγάλωσες ή από φόβο μην πει κάτι ο κόσμος. Πρέπει πάντα να θυμάσαι πως ο κόσμος πάντα θα βρίσκει να λέει, είτε κάνεις κάτι καλό είτε όχι! Γιατί, όπως έλεγε και ο Πυθαγόρας :

«Ο όχλος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος».

Το θέμα, λοιπόν, είναι πως νιώθεις εσύ πραγματικά μέσα σου και όχι ποια είναι η ηλικία σου. Γι’ αυτό να προσπαθήσεις να κάνεις πράξη αυτό που λέει ο Γιάννης Ρίτσος και να βρίσκεις πάντα χρόνο για πράγματα που θέλεις πραγματικά, για πράγματα σημαντικά που θα καθορίσουν τη ζωή σου και την ευτυχία σου και που θα σου θυμίζουν πάντα πως η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός·
« Βρες χρόνο για δουλειά – αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας. Βρες χρόνο για σκέψη – αυτό είναι η πηγή της δύναμης. Βρες χρόνο για παιχνίδι – αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης. Βρες χρόνο για διάβασμα – αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης. Βρες χρόνο να είσαι φιλικός – αυτός είναι ο δρόμος προς την ευτυχία. Βρες χρόνο για όνειρα – αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τ’ αστέρια. Βρες χρόνο ν’ αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι – αυτό είναι το προνόμιο των Θεών. Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρά σου- είναι πολύ σύντομη η μέρα για να ‘σαι εγωιστής. Βρες χρόνο να γελάς – αυτό είναι η μουσική της ψυχής. Βρες χρόνο να είσαι παιδί για να νιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος […] ».

Μιρένα Πατρού

Post a Comment