Διαφημιση

header

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ


Το να ζούμε στο παρόν ήταν πάντα μια πρόκληση για την ανθρωπότητα. Το υπερ-δραστήριο μυαλό μας πάντα περιπλανιέται στο παρόν και το μέλλον. Βασικά, μπορούμε εύκολα να πούμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στο μέλλον παρά στο παρόν.

Αλλά αυτό έχει ένα τίμημα: καταλήγουμε να είμαστε αγχωμένοι, καταθλιπτικοί, αναβλητικοί κτλ. Έχουμε σχεδιαστεί για να ζούμε στο παρόν αλλά αποκλίνουμε πολύ από αυτό.

Η μέθοδος Ichigyo Zammai είναι μια αρχαία γιαπωνέζικη μέθοδος που μας βοηθά να παραμένουμε στο παρόν και σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «απόλυτη συγκέντρωση σε ένα πράγμα». Τα θεμέλια της βρίσκονται στην κουλτούρα του Ζεν και εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως όρος από έναν Δάσκαλο του Ζεν, τον Shunryū Suzuki στο βιβλίο του «Beginner’s mind».

Η βασική διδασκαλία της είναι πως μόλις αρχίσεις μια δραστηριότητα πρέπει να την τελειώσεις και να μην προσθέσεις άλλα πράγματα ενώ ασχολείσαι με αυτή. Ίσως όσοι τείνουν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα νιώσουν ότι περιορίζονται, αλλά μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει για να πετύχετε πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε.

Και εδώ βρίσκονται 6 βήματα για να εφαρμόσετε την τεχνική Ichigyo Zammai:

Πάντα να έχετε μια λίστα με τα πράγματα που θέλετε να κάνετε. Συμπεριλάβετε τις κανονικές δραστηριότητες σας αλλά και κάποιες επιπλέον που θέλετε να κάνετε μια μέρα.
Ταξινομήστε τις δραστηριότητες ανάλογα με το πόσο σημαντικές είναι. Αναρωτηθείτε ποιες δραστηριότητες συμβάλλουν στο να νιώθετε πως είχατε μια επιτυχημένη μέρα αφού τις ολοκληρώσετε.
Εκτιμήστε τον χρόνο που χρειάζεστε για να τις ολοκληρώσετε. Μετρήστε τον χρόνο που θέλετε και μην υποτιμάτε τις ικανότητες σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσα πολλά μπορείτε να πετύχετε σε λιγότερο χρόνο από όσο νομίζατε.
Ορίστε τον χρόνο που θέλετε να αφιερώσετε και συγκεντρωθείτε σε κάτι. Απομακρύνετε κάθε περισπασμό όπως το τηλέφωνο σας και κάθε άλλη «επίθεση» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεντρωθείτε εντελώς σε αυτό που έχετε να κάνετε μέχρι να τελειώσει ο χρόνος σας. Μόλις τελειώσετε, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα και να ασχοληθείτε με ό, τι θέλετε.
Δώστε προσοχή στις σκέψεις σας. Συχνά τείνουμε να είμαστε αναβλητικοί εξαιτίας των σκέψεων που μας παρασύρουν. Οπότε, για να διατηρήσετε την συγκέντρωση σας και να ολοκληρώσετε αυτό που έχετε να κάνετε, πρέπει πάντα να γνωρίζετε τις σκέψεις σας και το αν είναι συντονισμένες με την δουλειά σας. Αν δεν είναι, αναπροσαρμόστε τες.
Να γνωρίζετε το περιβάλλον σας. Καθώς κάνετε κάτι, καταλάβετε το περιβάλλον που σας περιβάλλει και το αίσθημα του ότι βρίσκεστε στο «τώρα». Κρατήστε αυτή την υπέροχη ενέργεια και θα δείτε πως ακόμα και οι πιο βαρετές δουλειές μπορούν να αποδειχθούν ευχάριστες με την σωστή νοοτροπία και ενέργεια!
Αυτή η τεχνική όχι μόνο ενισχύει την παραγωγικότητα σας αλλά και την αίσθηση της εσωτερικής γαλήνης.

Όταν δίνετε την κατάλληλη προσοχή στα πράγματα που αξίζετε, θα δείτε πως η ζωή γίνεται πιο εύκολη, εσείς πιο χαρούμενοι στο περιβάλλον εργασίας σας και πως κοινωνικοποιείστε με τους ανθρώπους σε ανώτερο επίπεδο.

Η στιγμή σας χρειάζεται κι εσείς χρειάζεστε εκείνη- υιοθετήστε αυτή την νοοτροπία και θα απελευθερωθείτε από τις εξουθενωτικές σκέψεις και την περιττή σπατάλη ενέργειας.

Ζήστε στο παρόν!

L.C.

Post a Comment