Διαφημιση

header

ΒΡΕΣ ΧΡΟΝΟ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ


Η καθημερινή πίεση πολλές φορές μας κάνει να χάνουμε τον εαυτό μας ή έστω να μην έχουμε πολύ χρόνο για εμάς. Όμως, πώς η ζωή μας μπορεί να έχει χαρά και απόλαυση, αν δεν έχει καν περισσευούμενο χρόνο για εμάς;

Μόνος σου αρρωσταίνεις, θυμήσου το. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να σε νικήσει – Henri Michaux

Θα τολμήσω να πω πως δεν πρέπει να βρείτε χρόνο για εσάς ανάμεσα στις άλλες σας υποχρεώσεις, αλλά να δομήσετε όλες τις άλλες σας υποχρεώσεις, μετά τον προγραμματισμό της φροντίδας του εαυτού. Μην το σκέφτεστε ως κάτι το εγωιστικό ή μην μπαίνετε στο συναίσθημα της ενοχής: είναι απαραίτητη η προσοχή στο σώμα και στην ενέργειά μας, αλλιώς θα πρέπει να βρουν έναν άλλο τρόπο να πάρουν αυτά που έχουν στερηθεί, αυτά που τελικά έχουν γίνει ανάγκη.

Δεν έχω χρόνο... Παρασυρμένοι από την πραγματοποίηση του άμεσου στόχου τους, μερικοί τρέχουν χωρίς να βρίσκουν χρόνο να σκεφτούν τη ζωή τους και ακόμη λιγότερο να την επανεξετάσουν. Ακόμα κι όταν δεν είναι ικανοποιημένοι, ακόμα κι όταν είναι εξουθενωμένοι και δυστυχισμένοι, λίγο τους ενδιαφέρει. Πρέπει να πάνε στο επόμενο ραντεβού, να ασχοληθούν με το πιο επείγον πρόβλημα και κυρίως να μη σταματήσουν. Ο ανελέητος κόσμος στον οποίο ζούμε δε θα τους το συγχωρούσε ποτέ!» – Catherine Bensaid

Μην περιμένετε λοιπόν να αρρωστήσετε, για να ρίξετε μία ματιά στον εαυτό σας. Είμαι σίγουρη ότι, με κάποιον τρόπο, έχετε κατανοήσει ήδη πως ό,τι καταπιέζετε για πολύ καιρό, θα αντιδράσει με κάποιον τρόπο. Τα μπλοκαρίσματα που βιώνουμε είναι το απόσταγμα των «όχι» που έχουμε πει στον εαυτό μας, των «δεν πρέπει» που του έχουμε επαναλάβει μηχανικά, των «δεν κάνει» που πιεστήκατε να πείσετε τον εαυτό σας να δεχτεί. Μία μέρα, όλες αυτές οι ενεργειακές τοξίνες θα μεταμορφωθούν σε πόνο και θα σας κραυγάσουν «φτάνει πια!».

Ναι, λοιπόν, είναι ανάγκη να πάρετε χρόνο για εσάς, να νιώσετε, να παίξετε, να ξεκουραστείτε. Χαμένοι μέσα στην πίεση του «κάνω, κάνε, κάνουμε», ξεχάσαμε πόση βοήθεια μπορεί να δώσει στην εξέλιξή μας η παύση.

Η μουσική χρειάζεται παύσεις για να χρωματιστεί. Η φύση κάνει παύσεις για να ανανεωθεί. Η θάλασσα έχει την άμπωτη, πριν ξεχυθεί. Εσείς έχετε εσάς. Τιμήστε και σεβαστείτε το. Τότε, θα δείτε πώς θα αναθεωρήσετε τη διαχείριση του χρόνου σας.

Shakila Ιωάννα Μπράτη
Henri Michaux: Poteaux d’ Angle, Gallimard, 1981
Catherine Bensaid: Aime-toi, la vie t’aimera, editions Robert Laffont, 1992

Post a Comment