Διαφημιση

header

3 ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ


Κάθε μέρα κατακλυζόμαστε από υποτιμητικές για τον εαυτό μας κρίσεις και επικρίσεις: “Είσαι άχρηστος/η, χειρότερος/η απ’ όλους”, “Καλά να πάθεις!”. Σε στιγμές έντασης έρχονται στην επιφάνεια οι παλιές πεποιθήσεις μας: “Δεν θα πετύχεις ποτέ τίποτα”, “Το ξέρεις καλά ότι ποτέ δεν μπορούσες να το κάνεις αυτό”.

Αν θέλετε να προχωρήσετε θετικά, θα πρέπει να αντιστρέψετε τους κινητήρες. Έχετε μπροστά σας πολλή δουλειά, αλλά σε γενικές γραμμές σχετικά απλή: αν επιθυμείτε να σκέφτεστε θετικά, πρέπει να σκεφτείτε θετικά. Δεν λέμε ότι τρώγοντας έρχεται η όρεξη;

Χρειάζεται λοιπόν να τροποποιήσετε τον εσωτερικό σας μονόλογο, ο οποίος σιγά σιγά θα σας επιτρέψει να έχετε μια άποψη για τον εαυτό σας και για τον κόσμο τέτοια ώστε τα καλά πράγματα να μπορούν να συμβούν. Η θετική διάθεση είναι ένας τρόπος ύπαρξης. Για να αποκτήσετε όμως θετική διάθεση, είναι απαραίτητο να τηρείτε τρεις κύριες αρχές:

1. Προτιμήστε να δίνετε αξία στον εαυτό σας και να αποφεύγετε την αυτοϋποτίμηση. 
Μάθετε να προσέχετε τα προτερήματά σας, τις επιτυχίες σας, την πρόοδό σας, τα χαρίσματά σας. Χαμογελάστε στον εαυτό σας όταν περνάτε μπροστά από τον καθρέφτη – έστω κι αν στην αρχή χρειάζεται να κάνετε προσπάθεια.

Διαχωρίστε τον εαυτό σας από τις συμπεριφορές σας (“Δεν είμαι ζηλιάρης/α. Νιώθω ζήλια και μπορώ να το αλλάξω”). Μη στολίζετε τον εαυτό σας με υποτιμητικά επίθετα (Πείτε: “Άντε, μεγάλε” όχι “Άντε, χοντρέ”). Με δυο λόγια, δείξτε καλοσύνη στον εαυτό σας.

2. Ξεκινήστε από το θετικό για να έχετε περισσότερες δυνάμεις να διαχειριστείτε τις αντιξοότητες της ζωής (και να μην τις αγνοείτε).
Αυτό σημαίνει να βλέπετε το περίφημο ποτήρι μισογεμάτο, όχι μισοάδειο. Ποιες είναι οι θετικές πλευρές των ελαττωμάτων σας, ποια είναι τα κέρδη που αποκομίζετε από τις αποτυχίες σας, ποια μαθήματα παίρνετε από τα λάθη σας; Αν μάθετε να βλέπετε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, αποκτάτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στην ικανότητά σας να προσαρμόζεστε σε όλα τα αναπάντεχα.

3. Αναζητείστε τις αντικειμενικές σκέψεις που ευνοούν την ήρεμη δράση, αντί να παγιδεύεστε στις υπερβολικά απαισιόδοξες και επιζήμιες σκέψεις, οι οποίες ενισχύουν τον φόβο και την παθητικότητα.
Πιο απλά, βρείτε ένα μήνυμα διατυπωμένο στο παρόν, στο οποίο πιστεύετε και το οποίο αντιστοιχεί στην πραγματικότητα: “Συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε μέρα να ενισχύουμε τη σχέση μας και να την εμπλουτίζουμε”.

Ένα θετικό αντικειμενικό μήνυμα, το οποίο περιορίζεται στα γεγονότα και δεν διαστρεβλώνεται από τον παραμορφωτικό φακό της υποκειμενικότητάς μας (ειδικότερα της υπερβολικής ζήλιας), για παράδειγμα, είναι: “Είναι απόμακρος απέναντί μου τώρα τελευταία”. Τελεία. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση; “Θα τον ρωτήσω γιατί”. Τελεία. Μια θετική διάθεση του νου σας κάνει να θέλετε να δράσετε, τόσο για να λύσετε τα προβλήματά σας όσο και για να πετύχετε τους στόχους σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Bernard Geberowicz “Νίκησε τη ζήλια” από τις εκδόσεις Πεδίο

Post a Comment