Διαφημιση

header

ΔIΑΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΤΟ GPS ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

dialogismos-to-gps-tis-pneymatikis-mas-poreias

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν διαλογισμό για να έρθουν σε κατάσταση χαλάρωσης και ισορροπίας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό στην προσπάθεια του ανθρώπου να επαναπροσδιορίζει συνεχώς τη θέση του μέσα στη διαδρομή του και να διορθώνει την πορεία του όταν αποκλίνει. Είναι κάτι σαν ένα μικρό πνευματικό GPS (Global Positioning System) το οποίο στην προκειμένη περίπτωση θα το ονόμαζα IPS (Interdimensional Positioning System) με το οποίο επαναπροσδιορίζουμε την ορθότητα της πνευματικής μας πορείας.

Η χαλάρωση από μόνη της είναι ένας πρώτης τάξεως στόχος και ειδικά στους ρυθμούς της ζωής που ζούμε οι περισσότεροι από εμάς. Στην πράξη βέβαια η χαλάρωση είναι ύψιστης σημασίας για τη σωματική και συναισθηματική μας υγεία.

Αν οι στόχοι μας όμως, μας πηγαίνουν πέρα από την απλή χαλάρωση τότε ίσως πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια με τρόπους που θα μας οδηγήσουν στο να πετύχουμε αυτούς τους υψηλότερους στόχους. Αυτό δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι κάποιος πρέπει να έχει υψηλότατους στόχους ή να διακατέχεται από την υπέρτατη αγάπη για να διαλογιστεί.

Κάποιοι άνθρωποι, νιώθουν μια κινητήρια δύναμη στο εσώτερο τους κομμάτι να τους ωθεί σε βαθύτερους και πιο ποιοτικούς διαλογισμούς και αναζητούν μέσω αυτών, την σταδιακή επίτευξη του ξεκλειδώματος λειτουργιών που υπάρχουν μέσα τους σε νάρκη. Μια τέτοια λειτουργία για παράδειγμα είναι και αυτή της διόρασης ή της διόσφρησης.

Η Διόραση ήταν ανέκαθεν ένας καθιερωμένος στόχος του διαλογισμού. Οι  μύστες και οι μοναχοί έχουν περάσει χρόνια της επίγειας ζωής τους σε κατάσταση διαλογισμού ή σε απομονώσεις προκειμένου να αποκαλύψουν τη σχέση τους με το Συμπαντικό Σχέδιο και τον Δημιουργό.

Όμως επειδή δεν είμαστε όλοι μοναχοί και δεν μπορούμε  να μπούμε σε σε εκτεταμένες καταστάσεις απομόνωσης διότι ζούμε μέσα στις ανάγκες της καθημερινότητας μας, στις οικογένειες μας και στα προβλήματα μας,  αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε κάποιες μικρές χρονικές περιόδους που βρίσκουμε εδώ κι εκεί  για να ηρεμήσουμε τον εσώτερο εαυτό μας  και μέσα από αυτές τις στιγμές να προσδιορίσουμε τη θέση που κατέχουμε μέσα στο ευρύτερο Συμπαντικό Σχέδιο.

Ερχόμενοι σε επαφή με αυτό που μας βοηθάει και μας γεμίζει όπως  με το Θεό,τον Ανώτερο εαυτό μας ,το Φύλακα Άγγελό μας, τους απανταχού Δασκάλους, τις Αρχαγγελικές Δυνάμεις, με ότι τέλος πάντων, μας ελκύει ώστε να βοηθηθούμε και να καταφέρουμε να εξυψώσουμε το πνεύμα μας και να διευρύνουμε τη συνειδητότητα μας.

Εμείς ως άνθρωποι στη γήινη υπόσταση μας, είμαστε αναμφίβολα, ατελείς οντότητες με δεσμευμένες δυνατότητες στο εδώ πεδίο (βλέπε άρθρο ΕΙΜΑΙ ΑΤΕΛΗΣ, ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ)

Όταν λοιπόν έχουμε ένα πρόβλημα, επειδή πάσχουμε από πνευματική πρεσβυωπία, έχουμε την ανάγκη να απομακρυνθούμε από αυτό για να ξεθαμπώσει και να το δούμε από πιο καθαρή οπτική, ώστε να οδηγηθούμε σε κάποια λύση.

Ο διαλογισμός μας δίνει αυτή την δυνατότητα. Μας δίνει την δυνατότητα να αποστασιοποιηθούμε από τη στενή οπτική θεώρησης των πραγμάτων.

Πολλές φορές, με μικρή προσπάθεια, μπορεί  να πετύχουμε το σκοπό μας και άλλες φορές απαιτείται περισσότερος χρόνος. Αυτό δεν πρέπει να μας απογοητεύει. Τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα κερδίζονται με πίστη, επιμονή, ανάληψη ευθύνης και δέσμευση.


Σχετικά με αυτό ο Khenpo Karthar Rinpoche  έχει γράψει:
Αρκετοί άνθρωποι περιμένουν το αποτέλεσμα του διαλογισμού να έρθει σε μία νύχτα, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Είναι μια δοκιμασία ανάπτυξης που το κλειδί της βρίσκεται στη συνέπεια και στη σταθερότητα. Αν ασκούμαστε καθημερινά ακόμα και για μία μικρή χρονική περίοδο ,το κέρδος θα προστεθεί ολόκληρο, στην ανάπτυξη μας.
Khenpo Karthar Rinpoche

Vassilios Canellos | Blog Author

Ο Vassilios Canellos γράφει κυρίως για τον εαυτό του και κατόπιν για όποιον άλλον θέλει να κοιτάξει μέσα από την αποτυπωμένη οπτική του. Αλλωστε, επιρροές δεχόμαστε κι επιρροές γινόμαστε. Αχρονη σκέψη προσκολλημένη στο χαρτί. Νοηματική σκυτάλη για αυτόν που θα λάβει τον σπινθήρα και θα προχωρήσει ένα σκαλοπάτι μακρύτερα. Τότε το άχρονο μεταβάλλεται σε διαχρονικό, μέσα από τη συλλογική συνδρομή 
vassilios.canellos@outlook.com 

Post a Comment