Διαφημιση

header

ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΕΙΤΕ ΕΞΟΔΟΥΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ

Είναι εύκολο να αισθάνεστε ήρεμα και θετικά όταν ο ήλιος λάμπει και η ζωή πηγαίνει στον σωστό δρόμο. Είναι διαφορετικό όμως θέμα όταν είστε μόνοι, φοβισμένοι, άρρωστοι ή τόσο κουρασμένοι που έχετε πρόβλημα ακόμα και να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας το πρωί.

Όλοι έχουμε τις στραβές μας. Άλλοι πιο σύντομα κι άλλοι πιο μακροχρόνια. Αντιμετωπίζουμε κάποιες μικρότερες ή μεγαλύτερες περιόδους που όλα πηγαίνουν στραβά και ανάποδα.

Σε αυτές τις περιόδους, συνηθίζω να εφαρμόζω κάποιες τεχνικές που με βοηθούν να βρω το κέντρο μου όταν τα πράγματα είναι βυθισμένα στο σκοτάδι.

1. Σταματάω να προσποιούμαι ότι όλα είναι εντάξει.

Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αναγνωρίστε τα.
Σταματήστε να κρίνετε τον εαυτό σας για το ότι αισθάνεστε κουρασμένοι, απογοητευμένοι ή δυστυχισμένοι. Αντί να τα χώνετε στον εαυτό σας για το ότι δεν είστε αισιόδοξοι για την επίλυση του προβλήματος, μιλήστε στον εαυτό σας με την ίδια κατανόηση και σεβασμό που θα χρησιμοποιούσατε για να στηρίξετε έναν φίλο σας ή κάποιον από την οικογένειά σας
Γιατί πρέπει να είστε ευγενικοί και συγκαταβατικοί με τους άλλους και να βαράτε αλύπητα τον εαυτό σας; Είτε φταίτε είτε δεν φταίτε αναγνωρίστε την κατάσταση και προσπαθήστε να την προσπεράσετε.

2. Εστιάζω στην αγάπη που έχω για μένα

Αυτή είναι η στιγμή για να θεραπεύσετε το σώμα και το πνεύμα σας με έντονη αυτο-φροντίδα.
Ακούστε το σώμα σας και δώστε του ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει υγιές.
Βεβαιωθείτε ότι θα του δώσετε αρκετό ελεύθερο χρόνο. Πηγαίνετε νωρίς για ύπνο. Καθίστε μόνος ή μόνη και κάντε κάτι για εσάς, ή ακόμα και το τίποτα αν αυτό σας ευχαριστεί.

3. Ασκούμαι για να νιώσω καλύτερα.

Μετακινηθείτε προς κατευθύνσεις ή προορισμούς που σας αρέσουν. 
Μπορείτε να αποκτήσετε ένα μέρος περισυλλογής, στο οποίο θα πηγαίνετε όταν δεν είστε καλά. Στη συγκεκριμένη θέση πάντα ώστε αυτό το σημείο να γίνει δικό σας.
Αν αυτό το μέρος είναι μέσα στη φύση, μετά από την περισυλλογή περπατήστε λίγο γιατί και η παραμικρή άσκηση φέρνει εκπληκτικά αποτελέσματα.
Υποστηρίξτε το πνεύμα σας με σκέψεις αγάπης και ενέργειες φροντίδας όλη την ημέρα.
Θυμηθείτε τον εαυτό σας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και  για πόσους λόγους, πρέπει να αγαπάτε τον εαυτό σας.

4. Απασχολούμαι με διάφορα πράγματα

Μην καθίσετε μόνοι ανησυχώντας, για το αύριο... κάντε κάτι. Ακόμα κι αν δεν έχετε πολλή ενέργεια, μπορείτε να βρείτε κάτι μικρό για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη.

Καθαρίστε ένα συρτάρι ή μια ντουλάπα. Διαβάστε κάτι. Παίξτε κάτι. Κάντε ένα φαγητό ή ένα snack.
Αυτό που έχει σημασία είναι να πάρετε μια μικρή ποσότητα ενέργειας για να επιστρέψετε στην καλή σας συναισθηματική κατάσταση


5. Παρατηρώ όσα συμβαίνουν ως θεατής.
Όπως διδάσκει τους πρεσβύτερους η πρεσβυωπία, όσο μεγαλώνει κανείς πρέπει να απομακρύνεται από το αντικείμενο για να μπορέσει να το παρατηρήσει καλύτερα. Έτσι συμβαίνει και στη ζωή μας. Με πολύ κόπο αρχίστε να φεύγετε από το επίκεντρο των δύσκολων καταστάσεων.Προσπαθήστε σταδιακά, όταν διέρχεστε μια τέτοια χρονική περίοδο να παρατηρείτε περισσότερο από την περιφέρεια και να πρωταγωνιστείτε λιγότερο. Μην παίρνετε προσωπικά όσα συμβαίνουν. Είναι μέρος διεργασιών, μαθημάτων, ευκαιριών. Λάβετε αυτό που πρέπει χωρίς να διαλυθείτε.

6. Είμαι ευγνώμων για όλα

Κάθε μέρα εστιάζω σε ότι καλό έχω πετύχει. Μερικές φορές κάνω και εικονικούς διαλόγους με τον εαυτό μου που τον ανεβάζω πολύ. Αν με άκουγε κανείς θα με θεωρούσε ψώνιο.

Σκεφτείτε τι έχετε καταφέρει. Πόσα πολλά έχετε πετύχει. Σκεφθείτε ακόμα πόσα πολλά έρχονται. Νιώστε ευγνωμοσύνη, όχι μόνο προς το σύμπαν, ή  το Θεό ή τη δημιουργία ολόκληρη. Νιώστε ευγνωμοσύνη προς εσάς. Δεν είναι "ψωνισμός" να νιώσετε χαρά και ευγνωμοσύνη για τον εαυτό σας. Όσο άδικο είναι να κατηγορείτε έναν άλλον άνθρωπο διαρκώς, άλλο τόσο άδικο είναι να το κάνετε στον εαυτό σας. Δείτε γύρω σας και χαρείτε. Παρόλο που μπορεί να αισθανθείτε ότι δεν έχετε γύρω σας τίποτα που να σας ευχαριστήσει, εγώ εντούτοις επιμένω οτι υπάρχει μια αφθονία θαυμάτων.

Καθώς προχωράει η ημέρα σας, αναζητήστε πράγματα που να σας κάνουν να νιώσετε καλά. Απολαύστε πράγματα όπως η αίσθηση ενός παπλώματος γύρω από τους ώμους σας στον καναπέ,την αγαπημένη σας μουσική, το μεγαλείο του πρωινού ουρανού, τη δροσερή γλυκύτητα ενός φρούτου.

Ψάξτε να βρείτε κι άλλα εφόδια για τις ημέρες εκείνες που δεν θα χαρακτήριζα ως τις καλύτερες. Γράψτε σε ένα χαρτί όλα όσα σας χαροποίησαν έστω και λίγο κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας ημέρας.

Ίσως με τον καιρό ανακαλύψετε οτι αυτά δεν χρειάζεται να τα κάνετε μόνο όταν διέρχεστε μια δύσκολη κατάσταση αλλά και τον υπόλοιπο καιρό. 

Vassilios Canellos | Blog Author

Ο Vassilios Canellos γράφει κυρίως για τον εαυτό του και κατόπιν για όποιον άλλον θέλει να κοιτάξει μέσα από την αποτυπωμένη οπτική του. Αλλωστε, επιρροές δεχόμαστε κι επιρροές γινόμαστε. Αχρονη σκέψη προσκολλημένη στο χαρτί. Νοηματική σκυτάλη για αυτόν που θα λάβει τον σπινθήρα και θα προχωρήσει ένα σκαλοπάτι μακρύτερα. Τότε το άχρονο μεταβάλλεται σε διαχρονικό, μέσα από τη συλλογική συνδρομή 
vassilios.canellos@outlook.com 

Post a Comment