Διαφημιση

header

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ


Είτε είσαι εξοικειωμένος/εξοικειωμένη με την αυτοβελτίωση είτε όχι, πιθανότατα θα έχεις ακούσει για τις θετικές επιβεβαιώσεις (positive affirmations).

Οι θετικές επιβεβαιώσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο απο φράσεις που επαναλαμβάνουμε καθημερινά, είτε μέσω διαλογισμού, είτε μέσω δημιουργικού οραματισμού, είτε χρησιμοποιώντας τες στο λεξιλόγιο μας χωρίς να το γνωρίζουμε!

Ορισμένα παραδείγματα θετικών επιβεβαιώσεων είναι τα εξής:


  • Νιώθω υπέροχα, νιώθω εκπληκτικά, νιώθω υγιής, νιώθω ευεξία, νιώθω πανέμορφα.
  • Καθημερινά αξιοποιώ τις δυνατότητες μου και εκπληρώνω τις επιθυμίες μου.
  • Είμαι ένας πανέμορφος άνθρωπος και η ζωή μου είναι μαγική.
  • Καθημερινά όλες μου οι υποθέσεις πάνε όλο και καλύτερα.


 Αρκετοί έχουν την εντύπωση ότι μόνο προφέροντας αυτές τις φράσεις μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους, άλλοι πάλι πιστεύουν πως όλα αυτά είναι ανοησίες για ονειροπόλους και αφελείς.

Ποια είναι η πραγματικότητα? Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή.

Η Δύναμη των Λέξεων
Στην καθημερινότητα μας χρησιμοποιούμε ένα ευρύ φάσμα λέξεων, ορισμένοι αρέσκονται στο να μιλούν περίπλοκα χρησιμοποιώντας εντυπωσιακές λέξεις, ενώ σε άλλους αρέσει να μιλούν απλά χωρίς πολύπλοκη ορολογία.

Κάποιοι αρκούνται σε λίγες λέξεις, ενώ σε άλλους αρέσει να μιλούν ακατάπαυστα. Δεν είναι μυστικό πως οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν αντίκτυπο στους συνανθρώπους μας. Μια κουβέντα ενός προσώπου μπορεί να μας φτιάξει ή να μας χαλάσει τη μέρα.

Ένας διαπληκτισμός μπορεί να μας γεμίσει με αρνητισμό, ενώ ένα κομπλιμέντο μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.

Τι συμβαίνει λοιπόν, γιατί αντιδρούμε διαφορετικά ακούγοντας διαφορετικές λέξεις?

Στην πραγματικότητα κάθε λέξη είναι μια πληροφορία την οποία καθώς την επεξεργάζεται ο εγκέφαλος, εξάγει συμπεράσματα. Πρακτικά λοιπόν διαφορετικές λέξεις είναι ικανές να δημιουργήσουν διαφορετικά συμπεράσματα και κατά συνέπεια, διαφορετική ψυχολογία.

Για παράδειγμα το:
Είσαι ό,τι πιο όμορφο μου συνέβη ποτέ, Σ’αγαπώ... μας γεμίζει με υπέροχα συναισθήματα και μας κάνει να νιώθουμε ένα κύμα θετικότητας, μια ενέργεια που μας φτιάχνει τη διάθεση και μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε πως είμαστε σημαντικοί.

Ενώ αντίστοιχα μια αρνητική δήλωση μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα, τοξικά συναισθήματα που με τη σειρά τους έχουν αρνητική επίδραση στην ψυχολογία και στο σώμα μας.

Στην πραγματικότητα λοιπόν κάθε μας φράση είναι μια πληροφορία η οποία δημιουργεί σκέψεις και συναισθήματα και σε μας αλλά και σε εκείνους στους οποίους απευθυνόμαστε.

Αυτό δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο απο το ό,τι για να βλάψουμε κάποιον (λέγοντας του κάτι άσχημο) θα πρέπει πρώτα να βλάψουμε εμάς, εφόσον πρώτα για να εκφέρουμε τη φράση θα πρέπει να τη σκεφτούμε, άρα θα επιδράσει πρώτα σε εμάς και στην ψυχολογία μας. Επίσης το ίδιο ισχύει και όταν θέλουμε να επιδράσουμε θετικά σε κάποιον, πρώτα επιδρούμε θετικά σε μας!

Ο ΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ, ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΣΑΙ.Βούδας

Θετικές Επιβεβαιώσεις
Εφόσον λοιπόν οι λέξεις έχουν τέτοια δύναμη, γιατί δεν τις χρησιμοποιούμε εποικοδομητικά?

Οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι ακριβώς αυτό: είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος για να επιδράσουμε θετικά στην ψυχολογία μας.

Στην πραγματικότητα στόχος των θετικών επιβεβαιώσεων δεν είναι να κοροϊδέψουμε τον εαυτό μας, ούτε να τον ξεγελάσουμε λέγοντας του ψέματα. Ο πραγματικός τους σκοπός είναι να επιδράσουν κυρίως στο υποσυνείδητο τμήμα του εγκεφάλου δίνοντας του πληροφορίες για το τι επιθυμούμε να πετύχουμε. Είναι στην πραγματικότητα εντολές που με τη μακροχρόνια επανάληψη τους γίνονται αποδεκτές απο το υποσυνείδητο και γίνονται το πρίσμα μέσα απο το οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Δηλαδή ένας άνθρωπος ο οποίος τροφοδοτεί διαρκώς τον εγκέφαλο του με πληροφορίες που αφορούν την ευτυχία, τότε κινείται με προσανατολισμό την ευτυχία, ενώ κάποιος που γεμίζει το μυαλό του με πληροφορίες που αφορούν το μίσος, κινείται με σημαία του το μίσος.

Αυτό δεν σημαίνει πως με λίγες σκέψεις θα γίνουμε άγγελοι ή αγρίμια. Σημαίνει πως ο κυρίαρχος νοητικός και συναισθηματικός προσανατολισμός αντικατοπτρίζεται και εξαργυρώνεται στην καθημερινότητα μας.

Το μυστικό αυτών των δηλώσεων και η ουσία τους είναι ότι θα γίνουν πραγματικότητα μόλις αρχίσουμε να τις πιστεύουμε πραγματικά και όχι απλά «ψέλνοντας» κενές λέξεις που δεν μας λένε κάτι.

Για ορισμένους είναι πρόκληση το να χρησιμοποιούν θετικές επιβεβαιώσεις γιατί έρχονται (νοητικά) σε άμεση αντίφαση που αυτό που λένε. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει γιατί κουβαλάμε ακόμα το παρελθόν μας στη πλάτη!

Δεν σημαίνει όμως ότι επειδή απέτυχες στο παρελθόν θα αποτυγχάνεις πάντα. Αν μέχρι σήμερα δεν είχες αυτό που θέλεις δεν σημαίνει ότι δεν θα το αποκτήσεις ποτέ!

Καθώς λοιπόν λες: «νιώθω ευτυχία» ακόμα και αν δεν νιώθεις ευτυχία, κάνεις το πρώτο βήμα προς την ευτυχία! Επιπλέον, συνεχίζοντας τη προσπάθεια, δηλαδή κάνοντας πράξεις που ενισχύουν την ευτυχία σου, θα συνεχίσεις να κινείσαι σε αυτό το προσανατολισμό.

ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΣΩΖΟΝΤΑΙ. MΙΑ ΛΕΞΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙAndre Breton
Είναι σημαντικό να μη μείνεις μόνο στη λεκτική διατύπωση, αλλά να προσθέσεις σκέψεις, συναισθήματα και πράξεις που σε ωθούν περαιτέρω στην ευτυχία!

Σαφώς, αν παραμείνεις μόνο στις λέξεις, αυτό θα έχει μικρό ή καθόλου αντίκτυπο στη ζωή σου. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί συνάνθρωποι μας θεωρούν ότι αυτά είναι για αφελείς. Είτε δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή τη διαδικασία επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να τη χρησιμοποιήσουν και κρίνουν χωρίς να γνωρίζουν λεπτομέρειες, είτε την έχουν χρησιμοποιήσει με λάθος τρόπο και δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Το συμπέρασμα είναι πως οι θετικές επιβεβαιώσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να περάσουμε – προγραμματίσουμε στον εγκέφαλο μας τις πληροφορίες που εμείς θέλουμε να υλοποιηθούν και όχι να υλοποιούμε τις νοητικές εντολές που ενδεχομένως έχουν προγραμματίσει άλλοι στον εγκέφαλο μας όλα αυτά τα χρόνια, πολλές φορές εν αγνοία μας (οι πληροφορίες αυτές είναι κυρίως υπό-συνείδητες και πολλές πληροφορίες έγιναν αποδεκτές απο μας ήδη απο την παιδική ηλικία μην έχοντας τους μηχανισμούς να αναλύσουμε: τι πιστεύουμε και γιατί το πιστεύουμε).

Πρακτικά αν καθημερινά δεν γίνεσαι αυτό που θέλεις, γίνεσαι αναγκαστικά αυτό που δεν θέλεις! Χρησιμοποίησε με ουσιαστικό τρόπο τις θετικές επιβεβαιώσεις και εκείνες θα επιδράσουν θετικά στη ζωή σου!


John Evans – Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης

Post a Comment