Διαφημιση

header

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ


Για να μη βγείτε από τα ρούχα σας σε μια διαφωνία, θα πρέπει να γνωρίζετε καλά τον εαυτό σας και να μάθετε πώς να ελέγχετε τα συναισθήματά σας.

Πώς να διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε μια διαφωνία; Όλοι μας θυμόμαστε κάποια στιγμή να βρισκόμαστε σε μια διαφωνία και να χάνουμε την ψυχραιμία μας. Μας κατέλαβαν τα συναισθήματα και δε μπορούσαμε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά και εποικοδομητικά το επιχείρημά μας.

Το να γνωρίζουμε πώς να διαφωνούμε –  αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή – δεν είναι εύκολο. Δεν είναι κάτι που μας μαθαίνουν στο σχολείο.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν στιγμές στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή όπου δεν υπάρχει άλλη επιλογή απ’ το να ξεκινήσετε έντονους, πολύπλοκους διαλόγους.

Ωστόσο, αν μάθετε πώς να αντιπαρατίθεστε καλά, με αυτοσυγκράτηση και έξυπνα, διατηρώντας την ψυχραιμία σας, μπορείτε να κρατήσετε καθαρό το μυαλό σας και έτοιμο να εκφράσετε αληθινά τον εαυτό σας.

Σήμερα, θα θέλαμε να σας προτείνουμε 5 στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ελέγχετε τα συναισθήματά σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Είναι αδύνατο να αντιπαρατεθείς με κάποιον ανίδεο» – Immanuel Kant

1. Πρέπει να γνωρίζεις το άτομο που έχεις μπροστά σου, αλλά ακόμα πιο πολύ τον εαυτό σου
Το να γνωρίζεις τους άλλους είναι σοφία, όμως το να γνωρίζεις τον εαυτό σου είναι φώτιση.

Γιατί όμως θα πρέπει να γνωρίζω καλά τον εαυτό μου σε μια αντιπαράθεση;
  • Για να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εσωτερική σας δύναμη, ασφάλεια και αυτοεκτίμηση.
  • Αν το άλλο άτομο κάνει το λάθος και αρχίσει να λέει πράγματα όπως «δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς» ή ακόμη και «έχεις πολύ εγωισμό,» τότε τίποτα απ’ αυτά δε θα σας επηρεάσει επειδή θα γνωρίζετε ήδη ποιοι ακριβώς είστε.
Γι’ αυτό ό,τι δεν είναι αληθινό δε μπορεί να σας πληγώσει.
  • Για να κερδίσετε μια διαφωνία, θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης τα αδύναμα σημεία του άλλου.
  • Γνωρίζοντας, για παράδειγμα, ότι το άτομο που έχετε μπροστά σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ότι μέσα από την επιθετικότητά του προβάλλει τις ανασφάλειές του, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να είστε σίγουροι για τον εαυτό σας.
Το να γνωρίζετε πώς να συνδέεστε με τον εαυτό σας και με το άτομο που βρίσκεται ενώπιόν σας, θα σας δώσει μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

2. «Κλείστε» τα αρνητικά σας συναισθήματα όταν αντιπαρατίθεστε
Για να διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε μια διαφωνία, θα πρέπει να μάθετε να ελέγχετε τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Θυμός, περηφάνια, δυσαρέσκεια, οργή, αγωνία… Όλα τους σας βάζουν σε μια αμυντική λειτουργία και έτοιμους να δείξετε τα «νύχια» σας.

Έρχεται κάποια στιγμή όπου βρίσκεστε σε κατάσταση «επίθεσης», και τότε είναι που χάνετε τον έλεγχο, σταματάτε να έχετε λογικά επιχειρήματα, και μειώνετε το επίπεδό σας καταφεύγοντας σε κατηγορίες και έναν διάλογο ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά.

Για να πάρετε πίσω τα ηνία σε τέτοιες καταστάσεις, κάντε τα ακόλουθα:

Δείτε τον εαυτό σας απ’ έξω. Φανταστείτε ότι βλέπετε τη διαφωνία απ’ έξω, ήρεμα και ειρηνικά.

Κανείς δε μπορεί να σας πληγώσει εκεί. Είστε ασφαλείς για ν’ αγκαλιάσετε τον εαυτό σας.

Τώρα, σκεφτείτε με ποια επιχειρήματα μπορείτε ν’ αλλάξετε την κατάσταση ώστε να οδηγήσει κάπου.

3. Μην απαντάτε αμέσως. Πάρτε τον χρόνο σας. Διατηρείτε την ψυχραιμία σας.

Όταν η διαφωνία δεν οδηγεί κάπου και οι συμμετέχοντες δεν ακούν ο ένας τον άλλον, δε θα αργήσουν να μιλήσουν με άσχημη γλώσσα και μη εποικοδομητική κριτική για τον άλλον. Αργά ή γρήγορα, θα πουν πράγματα για τα οποία θα μετανιώσουν.

Ποιος ο λόγος να συμπεριφέρεστε έτσι; Φυσικά δεν υπάρχει λόγος.
  • Για να έχετε μια παραγωγική συζήτηση και να συνεχίσετε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, μια καλή ιδέα είναι να πάρετε τον χρόνο σας για ν’ απαντήσετε. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.
  • Ακούστε προσεκτικά ό,τι σας λέει ο συνομιλητής σας. Αναλύστε το.
  • Δείτε πώς σας επηρεάζει και έπειτα σκεφτείτε προσεκτικά πώς θα απαντήσετε.
Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι δε πρέπει ν’ απαντήσετε με τρόπο τέτοιο που θα αυξήσει την ένταση.

Αν δείτε ότι η διαφωνία δεν οδηγεί κάπου και είναι μονάχα μια δικαιολογία για να πληγώσει ο ένας τον άλλον και ν’ αφεθούν τα αρνητικά συναισθήματα τότε, λήξτε τη.

Μη ξεχνάτε ότι κάποιες αντιπαραθέσεις δεν αξίζουν.

4. Αναπνέετε βαθιά
Όταν είστε σε εγρήγορση και εν μέσω διαφωνίας, ο εγκέφαλός σας το εκλαμβάνει σαν ν’ αντιμετωπίζετε μια απειλή.

Τότε είναι όπου ξεκινά μια σειρά αντιδράσεων: ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς σας, αρχίζετε να τρέμετε, η αναπνοή σας γίνεται κοφτή, το στόμα σας ξεραίνεται, το στομάχι σας αρχίζει να πονά…

Για να διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε μια διαφωνία σε τέτοιες στιγμές, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να ελέγχετε την αναπνοή σας.

Ένας καλός τρόπος ώστε να επιτευχθεί αυτό είναι να εισπνέετε βαθιά και να εκπνέετε αργά.

5. Εκπαιδεύστε την εσωτερική σας γαλήνη: προετοιμαστείτε για τις καθημερινές προκλήσεις στη ζωή σας.

Η καθημερινή μας ζωή απαιτεί πολλά από εμάς: να έχουμε υγιείς αντιπαραθέσεις, να αντιμετωπίζουμε την αγανάκτηση, την κριτική και γενικά ν’ αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες.

Η εσωτερική προετοιμασία θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που παρουσιάζονται έξω.

Για να γίνει αυτό, θα ήταν χρήσιμο να εξασκήσετε τις ακόλουθες πρακτικές:

  • Εξασκήστε την ενσυνειδητότητα
  • Κάντε γυμναστική ή κάποιο άθλημα
  • Διοχετεύστε τα συναισθήματά σας μέσω της τέχνης: σε οτιδήποτε, στη γραφή, τον χορό, τη ζωγραφική…
  • Καλλιεργείστε τον εσωτερικό σας κόσμο: θρέψτε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας και δουλέψτε πάνω στις αξίες σας.
  • Εξασκήστε τον ενεργό, δυναμικό διάλογο, αυξήστε το λεξιλόγιό σας, δουλέψτε πάνω στη λογική σας, εφαρμόστε στρατηγικές τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε όλων των ειδών τις συζητήσεις και οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε σίγουροι και ήρεμοι.

Πάνω απ’ όλα, μη καθυστερήσετε να εφαρμόσετε αυτές τις απλές συμβουλές. Είμαστε σίγουροι πως την επόμενη φορά που θα έχετε μια διαφωνία θα την αντιμετωπίσετε κατάλληλα και πιο αποτελεσματικά.

Aπό το meygeia.gr

Post a Comment