Διαφημιση

header

ΥΨΙΣΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ Η ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΥΨΙΣΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ Η ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Το ύψιστο ιδανικό φαίνεται να είναι η τελειοποίηση του ανθρώπου. Η πιο ευγενική ιδέα που είναι η παγκόσμια αδελφότητα μπορεί να πραγματωθεί μόνο αν υπάρχει η δυνατότητα ο άνθρωπος να γίνει τέλειος. 

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι απ' ό,τι είμαστε τώρα. Πριν κανείς αποδεχθεί το ιδεώδες της ανθρώπινης τελειοποίησης, θα πρέπει να πάψει να νιώθει ότι, σαν ύπαρξη, είναι κάτι ξεχωριστό από τους άλλους, αδύναμος και εξαρτημένος από το φυσικό του σώμα και τον νου του.

Το ιδεώδες της παγκόσμιας αδελφότητας μπορεί να πραγματωθεί όταν κάποιος κατανοήσει ότι ο Εαυτός του καθενός είναι ο Εαυτός όλων. Το γεγονός της ύπαρξης των Πνευματικών Διδασκάλων δύσκολα γίνεται αποδεκτό αν απορρίψουμε την ιδέα ότι μπορεί να υπάρχουν υπάρξεις ανώτερες απ'ό,τι φαίνονται πως είναι, και ότι μπορεί η φύση τους να είναι θεία. Η ανύψωση του νου και της καρδιάς της ανθρώπινης φυλής προς το ιδεώδες της τελειότητας, αρχίζει με την κατανόηση των θεμελιωδών θεοσοφικών αρχών.

Η γνώση και κυρίως η εφαρμογή των εσωτερικών νόμων και κανόνων ενδυναμώνουν τη νοητική και πνευματική ανάπτυξη και τελικά οδηγούν τον άνθρωπο στην αυτογνωσία. Ο όρος θεοσοφικός, εκφράζει τον ακόλουθο της θείας σοφίας.

Αυτογνωσία είναι η πορεία προς την εσωτερική Αρχή μας, που ονομάζουμε «Ψυχή» και ο σκοπός είναι, αφού την γνωρίσουμε, να εκφράσουμε και να αποτυπώσουμε τις ανώτερες ποιότητές της πάνω στον γήινο εαυτό μας. Όταν αυτό συμβεί, τότε παρουσιάζεται ένας άνθρωπος διαφορετικός από τους άλλους. Το μόνο κριτήριο να αντιληφθούμε τη διαφορά ανάμεσα στον απλό άνθρωπο και σε εκείνον που συναντά την ψυχή του, τον φωτισμένο όπως λέγεται, είναι η συμπεριφορά. Η συμπεριφορά του φωτισμένου είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του απλού ανθρώπου. Ο γήινος κινείται με άξονα την ιδιοτέλεια, ο φωτισμένος με άξονα την ανιδιοτέλεια. Επομένως, ο αλτρουϊσμός είναι η πλατφόρμα της παγκόσμιας αδελφότητας καθώς και της τελειοποίησης του ανθρώπου.

Οι Φωτισμένοι είναι αυτοί που κατόρθωσαν με ατομική προσπάθεια να υπερβούν τον εξωτερικό κατώτερο εαυτό, στη διάρκεια προηγούμενων κύκλων εξέλιξης, και να εκφράσουν τις θείες εγγενείς δυνάμεις τους. Είναι Όντα που πετυχαίνοντας την τελειότητά τους, ενεργοποίησαν τις πνευματικές τους δυνάμεις και δικαιωματικά κατέλαβαν ανώτερες θέσεις στην κλίμακα της Εξέλιξης. Αυτοί είναι οι Πνευματικοί μας Διδάσκαλοι, οι οποίοι με βάση και κίνητρο την αγάπη που πηγάζει από τη γνώση της ενότητας της ζωής, προσφέρουν τη σοφία τους στην ανθρωπότητά μας. Είναι οι μεγαλύτεροι αδελφοί που επιτηρούν την εκπαίδευσή μας και συμπαραστέκονται στην ολοκλήρωση της πνευματικής μας ταυτότητας.

«Τα αληθινά Χριστούγεννα» λέει ο Ρόμπερτ Κρόσμπυ «συμβαίνουν μέσα στην καρδιά μας, όταν νιώσουμε ότι έφθασε η εποχή να ανατείλουμε μαζί της. Αν το αποφασίσουμε, τότε ακολουθούμε το μονοπάτι των μεγάλων Προγόνων – των μεγάλων Σωτήρων του κόσμου και κάθε εποχής, γιατί όλοι προέρχονται από το ίδιο Σώμα, είτε τους ονομάζουμε Βούδα, Ιησού ή οτιδήποτε άλλο. Είναι όλοι Όντα της ίδιας φύσης που ήλθαν ανάμεσά μας, και, όπως είπε ο Ιησούς, έγιναν όπως εμείς ώστε να μπορούν να μοιραστούν μαζί μας τη μεγάλη γνώση Τους και να μας υποδείξουν το μονοπάτι που οι ίδιοι ακολούθησαν.»


Robert Crosbie, in "Theosophy" magazine, Los Angeles, December 1920, p, 36.
H Ασπασία Παπαδομιχελάκη  είναι συγγραφέας και ιδρυτικό μέλος του Θεοσοφικό Κίνημα - Αθήνα ULT

Post a Comment