Διαφημιση

header

ΕΚΦΡΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΓΚΑΙΡΩΣ

ΕΚΦΡΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΓΚΑΙΡΩΣ

Είναι σημαντικό να μάθετε να μιλάτε με την καρδιά σας αν θέλετε να επικοινωνήσετε καλά με τους άλλους ανθρώπους. Ίσως ακούγεται εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι ακόμα πιο περίπλοκο από όσο ακούγεται επειδή δεν σχετίζεται μόνο με την ομιλία. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να ξέρετε τι να πείτε, πρέπει να το κάνετε και νωρίς. 

Αλλά υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μάθετε το πως και αυτός είναι μαθαίνοντας να εκφράζετε τα συναισθήματα σας. Δεν μπορείτε απλώς να μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε και μετά όλα θα είναι τέλεια. Βασικά, είναι πολύ πιο σημαντικό να μιλήσετε γι αυτό όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αν νιώθετε μπερδεμένοι, ενοχλημένοι ή αβέβαιοι, η σιωπή σίγουρα δεν είναι ο τρόπος διαφυγής.

Εκφράστε τα συναισθήματα σας. Μιλήστε γι αυτό που σας ενοχλεί. Μην το αφήνετε μέσα σας να σας πληγώνει. « Και για τις δύο μεριές σε μια διαμάχη, ο πιο δυσάρεστος τρόπος αντίδρασης είναι να είσαι οργισμένος και σιωπηλός. Ο επιτιθέμενος συνήθως θεωρεί την σιωπή ένδειξη περιφρόνησης.» – Φρίντριχ Νίτσε Πρέπει να λέτε αυτά που σκέφτεστε και να εκφράζετε τα συναισθήματα σας σε κάθε κατάσταση. Και πέρα από αυτό πρέπει επίσης να το κάνετε νωρίς.

Δεν είναι πάντα εύκολο να βρείτε τη σωστή στιγμή, αλλά κερδίζετε πολλά προσπαθώντας. Θα αρχίσετε επίσης να γίνεστε καλύτεροι όταν είστε έγκαιροι και ακριβείς. 

Εκφράστε τα συναισθήματα σας και να θυμάστε αυτό… 
Δεν υπάρχει ακριβής μέθοδος για να ανακαλύψετε ποια είναι και ποια δεν είναι καλή συναισθηματική επικοινωνία. Αλλά υπάρχει μια αρχή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σας καθοδηγήσει. Αυτή η αρχή είναι να εκφράζετε τα συναισθήματα σας όταν έχετε πραγματικά έντονη επιθυμία να το κάνετε. Κάντε το όταν θα νιώθετε πως η ευεξία σας εξαρτάται από αυτό. Είναι γεγονός πως νιώθουμε την προτροπή να πούμε το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν είμαστε θυμωμένοι ή εκνευρισμένοι. Τις περισσότερες φορές όμως καταλήγετε να μετανιώνετε αν ακολουθήσετε αυτή την παρόρμηση. Εν τέλει δεν ήταν καν αυτό που προσπαθούσατε να εκφράσετε. Αντιθέτως απλώς κάνατε ζημιά και το κάνατε δυσκολότερο να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά. Γι αυτό υπάρχει μια δεύτερη σημαντική αρχή για την καλή συναισθηματική επικοινωνία. Αυτή η αρχή λέει να μην μιλάτε κατά τη διάρκεια έντονων και παθιασμένων στιγμών. Μην μιλάτε και μην ενεργείτε όταν είστε σε αυτή την κατάσταση. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να αναπνέετε. Θα σας βοηθήσει να σταθεροποιηθείτε και θα κάνει το μυαλό σας να λειτουργήσει ξανά σωστά.

Θετικά και αρνητικά συναισθήματα 
Είναι πάντα πιο εύκολο να μιλάτε με την καρδιά σας αν μιλάτε για θετικά συναισθήματα. Φυσικά, δε θα πρέπει ποτέ να παραμένετε σιωπηλοί όταν νιώθετε κάτι θετικό. Είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσετε να συνδέετε τα συναισθήματα και τα λόγια σας χωρίς τόσες πολλές σκέψεις στο ενδιάμεσο. Με άλλα λόγια, είναι ένας καλός τρόπος για να γίνετε πιο αυθόρμητοι. Αλλά προφανώς θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί με τα αρνητικά συναισθήματα.

Η λυπηρή αλήθεια είναι πως πολλοί από εμάς έχουμε διδαχθεί να καταστέλλουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα. Μας έχουν πει να τα βλέπουμε ως άβολα και ακατάλληλα και ως πηγή συγκρούσεων. Οπότε βγάζει νόημα το ότι μας έχουν μάθει πως είναι καλύτερο να τα καλύπτουμε. Αυτό όμως γίνεται πολύ τοξικό. Χρησιμοποιούμε τον όρο «αρνητικά συναισθήματα» για να γίνουμε κατανοητοί. Δεν εννοούμε στην πραγματικότητα πως τα αρνητικά συναισθήματα είναι ανθυγιεινά επειδή μπορούν να είναι και υγιεινά. Απλώς νιώθετε έτσι όπως νιώθετε και κανένα συναίσθημα δεν έρχεται από μόνο του.

Η λύπη και ο θυμός είναι απλώς λίγα παραδείγματα από τα συναισθήματα που αποκαλούμε «αρνητικά». Αλλά πολλές φορές αυτά είναι που σας βοηθούν να εξελιχθείτε, να ωριμάσετε και να λύσετε επαναλαμβανόμενα προβλήματα. Ξεκινούν ως μικρή ενόχληση και καταλήγουν ως έκρηξη Όταν κάτι σας ενοχλεί, σας απογοητεύει ή το αρνείστε, αυτό σημαίνει πως έχετε ένα αίσθημα δυσαρέσκειας. Θέλετε να διώξετε τη δυσφορία και γι αυτό συχνά επιλέγετε να αγνοήσετε αυτό που λένε αυτά τα συναισθήματα. Αυτό είναι λάθος.

Σημαίνει πως αρνείστε το ότι νιώθετε αυτό που νιώθετε ή το καταστέλλετε. Το μόνο που θα πετύχετε με το να το κρύβετε μέσα σας είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα που περιμένει να εκραγεί. Αυτό ειδικότερα έχει να κάνει με οποιαδήποτε συναισθήματα που εμφανίζονται σε κάθε κατάσταση που είναι σημαντική για εσάς. Το να μείνετε ήσυχοι είναι μια επιλογή. Αν μείνετε ήσυχοι, η κατασταλμένη σύγκρουση μπορεί να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή. Και συνήθως με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Μερικές φορές εμφανίζεται με τη μορφή οργής. Άλλες φορές ως συμπεριφορά που πληγώνει τους άλλους. Τα επιβλαβή συναισθήματα πάντα θα βρίσκουν ένα τρόπο να εκφραστούν αν δεν το κάνετε εσείς. Οπότε όταν νιώθετε συναισθηματική δυσφορία μην την αφήσετε απλώς να περάσει. Κοιτάξτε προσεκτικά τι συμβαίνει. Ανακαλύψτε ποιο ακριβώς συναίσθημα σας προκαλεί αυτή τη δυσφορία. Μόλις το κάνετε αυτό, εκφράστε τα συναισθήματα σας.

Αλλά κάντε το ήρεμα, διακριτικά με την επιθυμία να τα κατανοήσετε. Με αυτόν τον τρόπο δε θα τους δίνετε τα ηνία για να κάνουν ότι θέλουν. Κάποιος που ξέρει τι να πει νωρίς, ξεκάθαρα και χωρίς να πληγώνει, είναι σίγουρα πιο προετοιμασμένος να πάει τις σχέσεις του στο επόμενο επίπεδο. Σας βοηθά να αποφύγετε ένα εκατομμύριο διαφορετικά προβλήματα και ανησυχίες. Γι αυτό, το να μάθετε πώς να επικοινωνείτε με την καρδιά σας οπωσδήποτε αξίζει τον κόπο.

Μάγεια Τ.

Post a Comment