Διαφημιση

header

ΜΑΘΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ

poia-einai-i-diki-sou-kinitiria-dynami

Ένα κυριακάτικο πρωινό, που κρατούσα συντροφιά στην αγαπημένη μου φίλη Τζόαν, της ομολόγησα πόσο κακόκεφη αισθάνομαι τις τελευταίες ημέρες. «Γυμνάζεσαι;» με ρώτησε χωρίς δισταγμό εκείνη. «Να σου πω την αλήθεια, είναι λίγο δύσκολο να βρω όρεξη. Έχω αφοσιωθεί στο βιβλίο που γράφω τώρα και γυμνάζομαι πού και πού», απάντησα. Τότε εκείνη γύρισε και μου είπε: «Για εσένα η γυμναστική είναι κινητήρια δύναμη».

Χάρη στην κινητήρια δύναμη κινείται ο τροχός. Η Τζόαν είχε απόλυτο δίκιο. Όταν πηγαίνω στο γυμναστήριο, ακόμη κι αν κάνω ασκήσεις αντοχής για μισή ώρα μονάχα, φεύγω γεμάτη ενέργεια. Η διάθεσή μου μεταβάλλεται σημαντικά. Χωρίς αμφιβολία, οι ασκήσεις αντοχής (στατικό ή ελλειπτικό ποδήλατο, τρέξιμο στον διάδρομο ή πεζοπορία στην ύπαιθρο) είναι για εμένα μια πράξη συναισθηματικής ενδυνάμωσης. Με επανασυνδέει με τον εαυτό μου. Το περπάτημα και η γιόγκα είναι υπέροχα, αλλά δεν είναι η κινητήρια δύναμή μου. Έχω την ανάγκη να ζορίσω τους μυς μου. Έχω «ενδομορφικό» σωματότυπο, γι’ αυτό πρέπει να γυμνάζω τους μυς μου ώστε να διατηρώ την επαφή με το σώμα μου. (Υπάρχουν διάφορα κουίζ στο διαδίκτυο, για να ανακαλύψεις ποιος είναι ο σωματότυπός σου και να βρεις ποιες απαιτήσεις έχει το σώμα σου.) Για εμένα οι ασκήσεις αντοχής πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, όπως το πλύσιμο των δοντιών.

Η κινητήρια δύναμη της αδελφής μου είναι ο ύπνος. Έχει απόλυτη ανάγκη οκτώ ώρες ύπνου, γιατί έτσι γυρίζουν οι τροχοί της. Στην περίπτωση που δεν δώσει στον εαυτό της αυτό που του χρειά­ζεται, αισθάνεται ότι χάνει την ισορροπία της.

Λοιπόν, σε ρωτάω: «Ποια είναι η δική σου κινητήρια δύναμη;»
Είναι να τραγουδάς, να πλέκεις, να χορεύεις, να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου, να διαλογίζεσαι, να μαγειρεύεις, ή μήπως είναι η κηπουρική, οι βολές με μια μπάλα, οι ασκήσεις αναπνοής, η ποδηλασία, η πεζοπορία, το παιχνίδι με τον σκύλο σου; Δεν υπάρχει μία κινητήρια δύναμη για όλους, αν και οι παραπάνω δραστηριότητες θα επαναφέρουν τη χαρά σου και θα σε κάνουν να νιώσεις συνδεδεμένος.

Η επαναλαμβανόμενη άσκηση μπορεί να κρατήσει τον νου σου σε εγρήγορση, να τον γλιτώσει από τη σύγχυση, την απογοήτευση, τον εκνευρισμό, τη συντριβή και από τις αδιευκρίνιστες σκέψεις. Η κινητήρια δύναμη σε επαναφέρει σε μια κατάσταση χαράς, πνευματικής διαύγειας και παραγωγικότητας. Αν επιστρέψουμε σε αυτή την κατάσταση, που οι τροχοί μας λειτουργούν, τότε όλα μεταμορφώνονται.

Πώς μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι θα κρατήσεις την κινητήρια δύναμη όπως και αν σ’ τα φέρει η ζωή; Βάλε προτεραιότητα να τιμάς την κινητήρια δύναμη∙ θα σε ενεργοποιήσει, θα σε αναζωογονήσει και θα σε φέρει σε επαφή με την πνευματική, συναισθηματική και πνευματική ευεξία σου. Πρόκειται για έναν πίρο που κρατάει τον άξονα του τροχού στη θέση του και επιτρέπει τη σωστή λειτουργία της κίνησης.

Στην περίπτωση που δεν έχεις εντοπίσει την κινητήρια δύναμή σου, οι οδηγίες διαλογισμού στο τέλος αυτού του κεφαλαίου θα σε βοηθήσουν. Ρώτησε τους φίλους σου για τη δική τους. Βέβαια, ίσως ξέρεις ήδη ποια είναι η δική σου κινητήρια δύναμη. Σε κάθε περίπτωση, όταν ολοκληρώσεις τη διαδικασία εντοπισμού της, ζήτησε από έναν φίλο να σε στηρίξει τις πρώτες τριάντα δύο ημέρες για να υλοποιήσεις τη νέα συνήθειά σου. Εδραίωσέ τη στη ζωή σου και πίστεψε ότι είναι θεμελιώδους σημασίας και μη διαπραγματεύσιμη – θα κάνει θαύματα. Είναι σημαντικό να μην αναβάλεις ή να μην παραλείψεις ούτε για μία ημέρα όσα πρέπει να κάνεις για να ξεκλειδώσεις την ευεξία σου. Γι’ αυτό ρίξε άγκυρα στη νέα συνήθειά σου. Θεωρείται ότι είκοσι μία με είκοσι οκτώ ημέρες είναι αρκετές για να εδραιωθεί μια συνήθεια∙ ωστόσο, από προσωπική μου εμπειρία, πιστεύω ότι χρειάζονται τριάντα δύο ημέρες χωρίς διακοπή.

Οδηγίες για διαλογισμό
Άρχισε με μια βαθιά αναπνοή και εκπνοή. Να είσαι παρών με την καρδιά σου. Σκέψου κάτι που σε κάνει να νιώθεις ζωντανός, χαρούμενος, ενεργοποιημένος και συνδεδεμένος. Ποια δραστηριότητα είναι αυτή που, όταν την κάνεις, αλλάζουν τα πάντα στη ζωή σου; Φέρε τη μπροστά στη δημιουργική φαντασία σου και νιώσε ότι την κάνεις. Χρειάζεται να την κάνεις καθημερινά; Λίγες φορές την εβδομάδα; Πόσο συχνά χρειάζεται να την κάνεις για να μείνεις στο μονοπάτι;

Αφού σχηματίσεις στη φαντασία σου μια ζωντανή εικόνα της δραστηριότητας, σκέψου με ποιους τρόπους θα υποστηρίξεις τον εαυτό σου για να την υλοποιήσει. Δεσμεύσου να υποστηρίξεις τον εαυτό σου για να θέσει σε λειτουργία την κινητήρια δύναμή του επί τριάντα δύο ημέρες χωρίς διακοπή. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να σε βοηθήσει σ’ αυτή τη δέσμευση; Όταν η καθημερινότητα είναι πολύ γεμάτη και απαιτούνται πολλά από εσένα και μεγάλος μέρος από την ενέργειά σου, χρειάζεσαι υποστήριξη για να επιμείνεις στο μόνο πράγμα που θα σε οδηγήσει στη σωστή λειτουργία.

Να επαναλαμβάνεις αυτή τη θετική δήλωση: «Δίνω στον εαυτό μου το ελεύθερο να κάνει αυτό που θέλει κάθε ημέρα, ώστε να με κρατήσει συνδεδεμένο, ενεργοποιημένο και φορτισμένο. Μου είναι εύκολο να ξεκινήσω αυτή τη συνήθεια που θα μου φέρει τη χαρά και τη ζωντάνια, που θα με γεμίσει με ανακούφιση και ευγνωμοσύνη».

Πάρε μια βαθιά ανάσα και άνοιξε τα μάτια σου, νιώσε πόσο υπέροχο είναι που δεσμεύτηκες στον εαυτό σου. Πάρε το ημερολόγιό σου και σημείωσε όσα ανακάλυψες σ’ αυτόν τον σύντομο διαλογισμό και με ποιον τρόπο θα υποστηρίξεις τον εαυτό σου για να προχωρήσει.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Αγάπης Στασσινοπούλου «Καλημέρα Χαρά!»  Εκδόσεις Διόπτρα
VIA ENALLAKTIKI DRASI

Post a Comment