Διαφημιση

header

ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΟΥ

min-anisixeis-gia-ton-xrono-alla-gia-tin-exelixi-sou

Περνάμε τις μέρες μας περιμένοντας να μας συμβεί κάτι, να αλλάξει κάτι. Το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο είναι ότι πρέπει να φροντίζουμε να απολαμβάνουμε το παρόν μας.

Τι κάνετε για την η εξέλιξή σας; Λέμε ψέματα στον εαυτό μας αν λέμε ότι δεν ανησυχούμε που μεγαλώνουμε. Η κοινωνία μας είναι γενικά σκληρή. Μας προκαλεί αρκετή ανησυχία.


Αυτό εν μέρει είναι αποτέλεσμα των απατηλών διαφημίσεων. Μας λένε ότι πρέπει να μείνουμε για πάντα νέοι. Όμως, στην πραγματικότητα αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία δεν είναι ο χρόνος που περνάει αλλά η η εξέλιξή σας.

Εστιάζουμε υπερβολικά στην εμφάνισή μας αλλά ξεχνάμε τι έχουμε μέσα μας.

Ο χρόνος δεν θα πρέπει να μας βαραίνει. Θα πρέπει να μας φέρνει ευτυχία. Ο εορτασμός των γενεθλίων σας σημαίνει ότι μεγαλώσατε κατά έναν χρόνο ακόμα. Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσο έχετε εξελιχθεί; Δεν είστε πλέον το ίδιο άτομο. Τι κάνετε για την εξέλιξή σας;

Μη ζείτε με ανησυχίες
Οι διαφημίσεις, η τηλεόραση και όλα τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να μας καταβάλουν με τον φόβο των γηρατειών. Δεν πρόκειται για τις μοναδικές πηγές αυτού του φόβου. Ο τρόπος με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας συνδέεται επίσης σε μεγάλο βαθμό με την καλλιέργεια αυτού του φόβου.

Ωστόσο ο συγκεκριμένος φόβος δεν προέρχεται από το σημείο στο οποίο βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή. Να ένα παράδειγμα. Πολλά χρόνια πριν, μια γυναίκα έπρεπε να αποκτήσει παιδιά ενώ ήταν ακόμα νέα. Έτσι, ο χρόνος που είχε για να χαρεί τα νιάτα της ήταν μειωμένος. Έπρεπε επίσης να παντρευτεί νωρίς, διαφορετικά κανένας δεν θα ήθελε να την παντρευτεί.

Οι ιδέες αυτές ανήκουν κυρίως στο παρελθόν. Όμως κατά κάποιον τρόπο έχουν μεταλλαχθεί.

Έχετε χρόνο για τον εαυτό σας; Η δουλειά μάς αναγκάζει να εγκαταλείπουμε τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Πρόκειται για τον χρόνο που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε για να καλλιεργήσουμε τον νου μας, για να κάνουμε πεζοπορία στο δάσος ή για να απολαύσουμε ένα καλό βιβλίο.

Από τότε που ήμασταν νέοι, παρακολουθούμε αμέτρητα εξωσχολικά μαθήματα. Αυτά μάς βοηθούν να μάθουμε γρήγορα τα μαθήματα της ζωής έτσι ώστε να προχωρήσουμε μπροστά.

Παρά το πέρασμα του χρόνου, τίποτα από αυτά δεν αλλάζει. Οι δουλειές του σπιτιού μετατρέπονται σε εργασία. Τα εξωσχολικά μαθήματα μετατρέπονται σε υπερωρίες.

Τελικά ο χρόνος περνάει και δεν τον απολαμβάνουμε. Οι μέρες περνούν γεμάτες άγχος. Η σκέψη να τελειώσουμε όλες τις δουλειές μας, ή να τις ξεκινήσουμε για την επόμενη μέρα, βαραίνει τον νου μας.

Σταματάτε για να απολαύσετε το παρόν;

Το μέλλον είναι το παρόν μας
Το σήμερα και η παρούσα στιγμή έχουν σταματήσει να υπάρχουν. Ανησυχούμε μονάχα για ένα αύριο γεμάτο προσδοκίες και πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Μερικές φορές τα πράγματα αυτά δεν συμβαίνουν.

Πρέπει να αναβάλλουμε τα πράγματα που μας αρέσουν έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας. Εξαντλούμαστε κάνοντας δουλειά που πολλές φορές δεν μπορούμε να αναβάλουμε. Μερικές φορές αυτή η δουλειά μάς πνίγει.

Πώς μπορείτε να περάσετε τον χρόνο σας αργά; Όταν ήσασταν παιδί, απολαμβάνατε την παρούσα στιγμή. Δεν σκεφτόσασταν το αύριο. Σκεφτόσασταν μονάχα το εδώ και το τώρα. Η εξέλιξη και η μάθηση είχαν σημασία.

Οι πέντε αισθήσεις σας ήταν εστιασμένες στο παρόν. Προσέχατε την κάθε αίσθηση. Κάθε λεπτό ήταν για σας μια έκπληξη.

Ίσως το πρόβλημα να είναι το εξής: τίποτα δεν είναι καινούργιο για μας. Έχουμε αναλάβει βαρετές ρουτίνες που μας εμποδίζουν να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας. Δεν μας αφήνουν καν να ξεκουραστούμε.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε αυτά που κάνετε. Ούτε και ότι θα πρέπει να εγκαταλείψετε τις ευθύνες που κανένας άλλος δεν μπορεί να αναλάβει.

Λέμε ότι πρέπει να μάθετε να αισθάνεστε, να εξελίσσεστε και να βλέπετε.

Αισθανθείτε, πειραματιστείτε, εξελιχθείτε…
Μη σκέφτεστε ούτε το παρελθόν ούτε το μέλλον. Κάντε ό,τι κάνατε όταν ήσασταν παιδί. Εστιάστε στο εδώ και στο τώρα. Αν το κάνετε αυτό, θα ξεχάσετε ότι το αύριο υπάρχει και θα δώσετε τα πάντα στο σήμερα.

Μην περνάτε πολύ χρόνο εκνευρισμένοι και θα αισθανθείτε καλύτερα. Μπορεί ακόμα και να δείτε την παραγωγικότητά σας στη δουλειά να αυξάνεται. Κάντε τον εαυτό σας να απολαμβάνει τα πάντα. Σκεφτείτε τι αισθάνεστε γύρω σας και αναπνεύστε.

Αν θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας εγκαταλείποντας τη δουλειά σας, κάντε το. Αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο στον εαυτό σας, κάντε το.

Έχουμε το σήμερα, αλλά κανένας δεν γνωρίζει το αύριο. Θα χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε τη ζωή σας στο μέγιστο;

Ξεχνάμε να το κάνουμε. Η ρουτίνα είναι μέρος της ζώνης άνεσής μας. Η ρουτίνα αυτή αρχίζει να υπερισχύει των αισθήσεων και των συναισθημάτων μας. Αρχίζουμε να ζούμε γκρίζες ζωές.

Αυτό δεν θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε. Δεν θα μας βοηθήσει να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη ζωή. Αντιθέτως, μας κάνει επιφανειακούς ανθρώπους. Γινόμαστε μονίμως λυπημένοι και ανικανοποίητοι.

Αν ανησυχείτε για την ηλικία, σταματήστε και σκεφτείτε για ένα λεπτό. Σκεφτείτε πώς ζείτε την καθημερινή ζωή σας. Το αν ο χρόνος περνάει αργά ή γρήγορα είναι στο μυαλό μας. Όταν απολαμβάνουμε κάτι, ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα.

Μάθετε να εκτιμάτε όλα όσα κάνετε.

Επειδή ο φόβος, η έγνοια, ή η ανησυχία σχετικά με την ευημερία μας μάς κάνουν να συνειδητοποιούμε κάτι που θέλουμε να μας συμβεί μια μέρα: να γίνουμε καλύτεροι, να εξελιχθούμε… Φροντίστε για την η εξέλιξή σας.

VIA MEYGEIA.GR

Post a Comment