Διαφημιση

header

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΝΕΙΣ ΟΡΘΙΟΣ ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΔΥΝΑΤΑ

Ψυχική δύναμη και επιτυχία πάνε μαζί.
Όταν η ζωή σε χτυπάει με μανία και σε αφήνει με μια αίσθηση πως σε πάτησε τρένο, πως βοηθάς τον εαυτό σου να σηκωθεί, να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να συνεχίσει;

Η φυσιολογική αντίδραση σε ένα μεγάλο χτύπημα της ζωής είναι η ανησυχία, το άγχος και ο πανικός και – ας είμαστε ειλικρινείς – ένα τέτοιο δυνατό χτύπημα σε γκρεμίζει πνευματικά και συναισθηματικά.

Πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε ότι η ζωή μοιάζει με ένα τρενάκι του λούνα παρκ. Δεν έχει σταθερή πορεία και ενώ κάποιες φορές σε ανεβάζει σε ανείπωτα ύψη, άλλες σε ρίχνει στον πάτο του βαρελιού.

Και στη δεύτερη περίπτωση μπορείς είτε να αφήσεις την απελπισία να σε κυριεύσει, είτε να ανασυγκροτηθείς, να μαζέψεις τα κομμάτια σου και να συνεχίσεις στην επιθυμητή πορεία σου.

Πιστεύω ακράδαντα πως η ουσιώδης διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που θριαμβεύουν στη ζωή και εκείνους που σβήνουν στο πρώτο σημάδι δυσκολίας, είναι η πνευματική – ψυχική δύναμη των πρώτων.

Λέγοντας ψυχική δύναμη εννοώ την αντοχή και τη δύναμη που κάποιοι άνθρωποι επιδεικνύουν συνεχίζοντας απτόητοι μέσα από τραγωδίες και προκλήσεις ώσπου να πετύχουν.

Είναι το μυστικό που επιτρέπει σε κάποιον να πιέσει τα όρια του πέρα από το όριο της εξάντλησης. Και όταν το ίδιο του το σώμα του λέει “παράτα τα”, το μυαλό του φωνάζει “μην παραδίνεσαι”.

Η σημασία του να δυναμώνεις ψυχικά
Οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι αποφασίζουν από την αρχή πως δεν θα αφήσουν τις περιστάσεις γύρω τους να καθορίσουν το τι θα κάνουν.

Όταν κάτι δεν πάει όπως το είχαν σχεδιάσει, δε μαζεύονται και δεν τα παρατούν. Αντίθετα, μετά από κάθε χτύπημα σηκώνονται, σκουπίζουν τα δάκρυα τους και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να αποδείξουν στον εαυτό τους και στον κόσμο πως μπορούν να ξεπεράσουν τα πάντα.

Αυτή η δύναμη δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι. Είναι κάτι που αναπτύσσεις και τιθασεύεις μέσα από τις εμπειρίες, την προσπάθεια, τις αποτυχίες και τα λάθη. Και κατά τη γνώμη μου, η ικανότητα να νικήσεις τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής, δεν αποτελεί προνόμιο των εκλεκτών λίγων, αλλά όλοι μας έχουμε την δυνατότητα να την αναπτύξουμε.

Για παράδειγμα, φέρε στο μυαλό σου μια πρόκληση που αντιμετώπισες και ξεπέρασες στο παρελθόν. Σκέψου, τι ικανότητες και χαρακτηριστικά χρειάστηκες για να καταφέρεις να αντέξεις και να ξεπεράσεις αυτή τη δοκιμασία;

Συνηθίζουμε να μην αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας επιτυχίες και μικρές νίκες και δεν του δίνουμε τα απαραίτητα εύσημα για όλα τα καλά που έχει πετύχει ως σήμερα.

Όμως αυτή η αυτοαναγνώριση είναι απαραίτητη.

Γιατί το να είσαι ψυχικά δυνατός είναι δύσκολο;
Το μυαλό είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο. Μπορεί να γίνει ο καλύτερος σου φίλος ή ο χειρότερος εχθρός σου. Βλέπεις, όλοι μας έχουμε μια μικρή φωνή μέσα μας που μας μιλάει και που κρίνει αυστηρά την κάθε μας κίνηση.

Αυτός ο εσωτερικός δικαστής είναι αμείλικτος και ευχαριστιέται να σε ρίχνει ψυχικά στα τάρταρα.

  • “Δεν είσαι αρκετός”
  • “Δε θα τα καταφέρεις”
  • “Δεν είναι για σένα αυτά”

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι επιτρέπουν στη φωνή αυτή να καθορίσει την πορεία τους, τις πράξεις τους και τις αποφάσεις τους. Έτσι ο εσωτερικός κριτής τους αποδυναμώνει ψυχικά και τους κλέβει την ψυχική δύναμη τους.

Αρκετοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να πιστέψουν τα όσα λέει αυτός ο κάλπικος προφήτης. Θεωρούν πως αφού σκέπτονται οι ίδιοι άσχημα για τον εαυτό τους, οι σκέψεις αυτές πρέπει να είναι αληθείς.

Σωστά;
Λάθος!

Στην πραγματικότητα ο εσωτερικός αυτός κριτής, είναι το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Οι ψυχολόγοι πιστεύουν πως οι φωνές αυτές είναι απομεινάρια παιδικών τραυμάτων και εμπειριών. Και έχουμε μάθει να ζούμε με βάση αυτά τα παραμύθια που λέμε στον εαυτό μας για τόσο μεγάλο διάστημα, που πλέον περνούν απαρατήρητα και δεν τα αμφισβητούμε.

Η ειρωνεία όμως είναι πως αυτός ο εσωτερικός κριτής απλά θέλει να σε βοηθήσει. Θέλει να σε βοηθήσει να αποφύγεις τον πόνο, την αποτυχία και την απόρριψη. Και αυτό γιατί δε γνωρίζει πως αυτά είναι που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς.

Άλλαξε οπτική γωνία
Αντί λοιπόν να παλεύεις μαζί του. Αντί να μάχεσαι διαρκώς αυτή τη διακριτική φωνή που χτυπάει με χειρουργική ακρίβεια στα ευαίσθητα σημεία σου, άλλαξε τις προθέσεις της και τον τρόπο με τον οποίο την βλέπεις.

Βοήθα τον εαυτό σου με το να μετατρέψεις τον εσωτερικό σου δικαστή, σε έναν εσωτερικό coach. Η διαφορά είναι πως ενώ ο δικαστής σε ρίχνει στα πατώματα, ο coach σου βάζει προκλήσεις. Σε προκαλεί να ψάξεις να βρεις λύσεις και σου δίνει την δύναμη να αντιμετωπίσεις τα εμπόδια με κουράγιο και αποφασιστικότητα.

Κάθε πρόβλημα είναι και ένα μάθημα. Κάθε εμπόδιο κρύβει και μια ευκαιρία. Κάθε δυσκολία δίνει το ερέθισμα να εξελιχθείς και να αλλάξεις ως άνθρωπος.

Το μυστικό και η ομορφιά της ζωής είναι πως, ανά πάσα στιγμή, έχεις τη δύναμη να αλλάξεις τον ρου της ιστορίας σου και να απελευθερώσεις την ψυχική δύναμη που βρισκόταν κρυμμένη μέσα σου.

Αντώνης Μεσσήνης
THE PURPOSE

Post a Comment