Διαφημιση

header

ΑΓΝΟΙΑ - Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ


Καθώς μεγαλώναμε ήταν αδύνατον να διδάξουμε τον εαυτό μας, καθότι είμασταν μικροί και τρέφαμε άγνοια για όλα τα σημαντικά ζητήματα.

Έτσι, τα ουσιαστικότερα τα μάθαμε απο τον περίγυρο μας. Οι λέξεις τους ηχούσαν στα αυτιά μας σαν εντολές. Πράγματι, όσα μας είπαν όταν ήμασταν μικροί τα πιστεύαμε χωρίς πολλές ή καθόλου αντιρρήσεις.

Κάπως έτσι, ο εύσωμος Άγιος Βασίλης χωρούσε απο την καμινάδα και προλάβαινε σε ένα βράδυ να επισκεφτεί όλα τα σπίτια του κόσμου, όσο για το πως γίνονταν τα παιδιά? ως γνωστόν τα έφερνε ο πελαργός!

Αυτές οι ευφάνταστες ιστορίες όμως δεν ήταν οι μοναδικές που διδαχτήκαμε όταν είμασταν μικροί, είναι πιθανό σε οποιοδήποτε περιβάλλον κι αν μεγαλώσαμε να φώλιασαν μέσα μας λανθασμένες πληροφορίες οι οποίες μεταδόθηκαν σε μας προφορικά αλλά και οπτικά μέσω επαναλαμβανόμενων καταστάσεων.

Κι αν ο Αη Βασίλης είναι μια γλυκιά χριστουγεννιάτικη ιστορία που μας έχει αφήσει υπέροχες αναμνήσεις απο την παιδική μας ηλικία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις περιοριστικές πεποιθήσεις που αποκτήσαμε εξαιτίας των λανθασμένων εκτιμήσεων του περίγυρου για εμάς και τη ζωή.

Ακόμα και αν έχουμε ξεχάσει σήμερα τι μας είπαν, είναι πιθανό η ζωή μας να κατευθύνεται απο αυτές τις πληροφορίες οι οποίες διείσδυσαν στο υποσυνείδητο μας και μας οδηγούν στα αποτελέσματα που έχουμε τώρα.

Ο Εχθρός που ονομάζεται Άγνοια

Πολλές φορές απορούμε «μα τι έχω κάνει στη ζωή μου και τα περνάω όλα αυτά!»

Η απάντηση είναι: έχεις ακατάλληλες πεποιθήσεις που δημιουργήθηκαν απο άλλους (καθώς όταν ήσουν παιδί δεν μπορούσες να δημιουργήσεις πρωτότυπη λογική σκέψη) και ενισχύονται απο εσένα σε καθημερινή βάση ακόμα και χωρίς να το γνωρίζεις ή το γνωρίζεις αλλά πιστεύεις πως δεν υπάρχει άλλη λύση.

Με λίγα λόγια: Ζεις τη ζωή εκείνων που σε δίδαξαν τι είναι ζωή. Είτε το γνωρίζεις, είτε όχι.

Σαφώς, καθώς μεγάλωνες ίσως προσπάθησες να ανατρέψεις πεποιθήσεις όπως: η ζωή είναι δύσκολη, τα χρήματα δεν φτάνουν για όλους, δεν είσαι αρκετά ικανό άτομο για να πετύχεις το τάδε κλπ.

Οι ενδεχόμενες δυσκολίες όμως που συνάντησες καθώς και ο φόβος και η αβεβαιότητα του άγνωστου ή ο φόβος της αποτυχίας σε έκαναν πιθανότατα να τα παρατήσεις και κατά συνέπεια ενδυνάμωσαν ακόμα περισσότερο τις λανθασμένες πληροφορίες της παιδικής σου ηλικίας.

Οι περισσότεροι απο μας καθημερινά ζούμε τη ζωή μας στον αυτόματο πιλότο, μην έχοντας καμία επίγνωση για τους μηχανισμούς που διέπουν την επιτυχία.

Θεωρούμε την ποσότητα δείκτη ευημερίας ενώ ταυτόχρονα χαλιναγωγούμαστε απο αυθεντίες που έχουν επιρροή και μας διδάσκουν την ολιγάρκεια.

Αυτή η αντίφαση καθώς και άλλες αντιφατικές συμπεριφορές απομυζούν τη ζωή και το χρόνο σου, στερώντας σου τη χαρά και την ευτυχία.

Θεωρητικά η ευτυχία είναι το ζητούμενο άσχετα αν καθημερινά λείπει απο τη ζωή σου και δεν τη συναντάς σχεδόν πουθενά.

Ούτε όταν χτυπάει το ξυπνητήρι για να πας στη δουλειά που πιθανότατα δεν σε καλύπτει, ούτε απο τον καταιγισμό των ήχων και των χρωμάτων στο έξυπνο κινητό σου απο όλους τους γνωστούς – άγνωστους που ακολουθείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρακτικά η ζωή δεν είναι τόσο άσχημη όσο τη φανταζόμαστε όταν είμαστε θλιμμένοι, η ευτυχία δεν είναι τόσο άφταστη όσο πιστεύουμε όταν νιώθουμε απογοητευμένοι.

Αν έχεις εναποθέσει όλες σου τις ελπίδες στο μέλλον, χάνοντας το παρόν καις τα όνειρα σου.

Επιζητώντας νοητικά την αλλαγή στη ζωή σου ενώ πρακτικά κάνεις τα πάντα για να μην αλλάξει τίποτα στερείς απο τον εαυτό σου αυτό που επιθυμείς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να παραμείνουν όπως είναι, ενώ θεωρητικά επιζητούν την αλλαγή.

Ο λόγος που δεν θέλουν να αλλάξουν δεν είναι επειδή πιστεύουν πως είναι εντάξει, αλλά επειδή φοβούνται και αυτό είναι λογικό.

Ο φόβος του άγνωστου είναι κάτι χειρότερο απο τη μιζέρια του γνωστού σύμφωνα με τους περισσότερους.

Αυτό οδηγεί στον συμβιβασμό που πρακτικά δημιουργεί συνθήκες έλλειψης, απογοήτευσης και στεναχώριας.

Σε συνδυασμό με τις περιοριστικές πεποιθήσεις έχεις μια πλήρη εικόνα για το λόγο που η ζωή σου πιθανότατα μοιάζει με ένα «κακέκτυπο», με ένα «φτωχό συγγενή» της πραγματικής ζωής που λαχτάρας. Να θυμάσαι: ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις, αυτό που θα μπορούσες να είσαι.

Η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις κρατά τον θησαυρό που αναζητάς. Joseph Cambell

John Evans – Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης.

Post a Comment