Διαφημιση

header

ΝΙΩΘΕΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΤΕ;


Το να νιώθετε ότι δεν αξίζετε είναι ένα από τα βαθύτερα και σκοτεινότερα συναισθήματα που θα συναντήσετε. Κατά τη διάρκεια της ζωής σας, θα νιώσετε αυτά τα συναισθήματα, οπότε πρέπει να είστε προετοιμασμένοι.

Δυστυχώς, η ζωή δεν είναι δίκαιη και θα δείτε πως θα νιώσετε ότι δεν αξίζετε χωρίς προειδοποίηση. Νομίζω ότι είναι αναλόγως με το πώς βλέπουμε την ίδια τη ζωή. Είμαστε εξαρτημένοι από τόσα πολλά πράγματα για να μπορούμε να νιώσουμε την αξία μας. Αλλά είναι κάτι πολύ πιο βαθύ από αυτά. Η αίσθηση ότι δεν αξίζουμε έρχεται από διαφορετικούς τομείς και λόγους.

Γιατί νιώθουμε έτσι;

Μπορείτε να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα, αλλά πρώτα πρέπει να ξέρετε από πού προέρχονται. Μια καλή ματιά στις σκέψεις και στα συναισθήματα σας θα αποκαλύψουν την αιτία. Ο χαρακτήρας μας μπορεί να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε αυτά τα συναισθήματα και να πει μεγάλες αλήθειες.

Εδώ βρίσκονται μερικές από αυτές τις παραλειπόμενες αλήθειες, σύμφωνα με το Learning Μind που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Συγκρίσεις
Όσο συνεχίζουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους και να νιώθουμε άσχημα σε αυτές τις συγκρίσεις, θα βρούμε τον εαυτό μας να αισθάνεται πως δεν αξίζει. Καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται πιο εύκολο να πέσουμε σε αυτές τις παγίδες επειδή ζηλεύουμε την νεότητα και κάποια άλλα συγκρίσιμα χαρακτηριστικά. Η σύγκριση του στυλ, της προσωπικότητας και της εξυπνάδας με άλλους ανθρώπους μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε λιγότερο καλοί σε σχέση με τους άλλους και αυτό με τη σειρά του θα γεννήσει τα συναισθήματα του ότι δεν αξίζουμε.

Για να πολεμήσουμε αυτά τα συναισθήματα, πρέπει να καταλάβουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και η τελειότητα που ίσως βλέπετε στους άλλους δεν είναι αληθινή. Πέρα από τις ελκυστικές λεπτομέρειες που νομίζετε πως δεν έχετε, βρίσκονται τα ελαττώματα και οι ατέλειες. Όπως κι εσείς, όλοι οι άλλοι έχουν αμφιβολίες και ελαττώματα. Επίσης, με την ηλικία έρχεται η σοφία και η δύναμη του χαρακτήρα και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συγκριθεί με την νεότητα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει για να ανακουφίσετε κάποια από αυτά τα συναισθήματα.

Απώλεια της ταυτότητας
Αρχίζουμε να νιώθουμε ανάξιοι όταν χάνουμε την ταυτότητα μας. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, περνάμε διαφορετικές φάσεις και κεφάλαια. Σε αυτά τα κεφάλαια αναλαμβάνουμε διαφορετικούς ρόλους. Μπορεί να είμαστε κόρες για κάποιο καιρό, μετά σύζυγοι, έπειτα μητέρες κτλ. Αν κάποιος από αυτούς τους ρόλους ταραχθεί, αρχίζουμε να νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε.

Για παράδειγμα, δεν είμαστε πλέον σύζυγοι μετά από ένα διαζύγιο. Αν και αυτό δεν θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο νιώθουμε για την αυτό-αξία μας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό χτύπημα. Μπορεί να αναρωτηθούμε, «γιατί με άφησε;» ή «δεν ήμουν αρκετά καλή;», ή και ακόμα «γιατί απέτυχε ο γάμος;». Αυτές οι ερωτήσεις δημιουργούν αμφιβολίες στο μυαλό μας για το τι σύζυγος ήμασταν. Τώρα που δεν είμαστε, τι είμαστε; Βλέπετε πως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει πολύ την αξία μας;

Για να θεραπευτείτε από αυτή την αρνητική κατάσταση, πρέπει να καταλάβετε ποιοι είστε, εκτός από την κατάσταση σας. για παράδειγμα, μπορεί να μην είστε πλέον σύζυγος αλλά πάντα θα είστε η κόρη, ο γιος, ο αδελφός, η αδελφή κτλ. κάποιου.

Πέρα από αυτά ωστόσο, είστε εσείς, ο πραγματικός εαυτός σας. Δεν βασίζετε την αξία σας ανάλογα με την οικογένεια ή την κοινωνική σας κατάσταση. Βασίζετε την αξία σας σύμφωνα με το ποιος είστε με τον εαυτό σας και με κανέναν άλλον. Κλείστε τα μάτια σας και διαχωρίστε την ύπαρξη σας από κάθε άλλο ζωντανό ον. Αυτοί είστε πραγματικά.

Κριτική
Από νωρίς στην ζωή ίσως έχετε συναντήσει ένα τεράστιο ποσό κριτικής. Αν αυτό συνέβη, έχετε μάθει πώς να την αντιμετωπίζετε και να προσαρμόζεστε αναλόγως… ή δεν το κάνατε. Ως ενήλικες, ίσως κουβαλάτε την κριτική μαζί σας. Τώρα, όλη η υγιής κριτική που λαμβάνετε έχει συναντήσει την πίκρα. Νιώθετε πως δεν αξίζετε κάθε φορά που κάνετε ένα λάθος.

Μερικές φορές, αυτό το συναίσθημα δεν προέρχεται από κάποια κριτική του παρελθόντος. Μπορεί να αναπτυχθεί και να συσσωρευτεί σε προσβολές με την πάροδο των χρόνων, δημιουργώντας μια αυτό-υποτίμηση που είναι δύσκολο να θεραπευτεί.

Μπορεί να γίνει ωστόσο, αλλά χρειάζεται χρόνος για να συνειδητοποιήσετε ότι όλοι κάνουν λάθη. Ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται τόσος καιρός να θεραπευτεί αυτό το συναίσθημα είναι επειδή η κοινωνία θέτει υψηλά πρότυπα και καλύπτει τα λάθη όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αντί να αναλαμβάνουμε τα λάθη μας, φαίνεται ότι λέμε ψέματα, τα καλύπτουμε και τα υποβαθμίζουμε.

Όταν κάποιος είναι ειλικρινής με τα λάθη του, θεωρείται ελαττωματικός παρά αξιέπαινος. Αυτή η φρικτή λόξα στη ζωή εμποδίζει την πρόοδο και κάνει τους ανθρώπους να πνίγονται στο αίσθημα ότι δεν αξίζουν. Πρέπει να αλλάξουμε όλη την νοοτροπία μας για να το διορθώσουμε αυτό.

Αρνητικότητα
Βασικά, η αρνητικότητα είναι μια μορφή παγίδας. Αφού συναντήσουμε πολλές καταστάσεις και ανθρώπους, γινόμαστε προγραμματισμένοι να σκεφτόμαστε πως όλα θα πάνε λάθος. Τότε αρχίζουμε να βλέπουμε την ζωή ως ανάξια. Βρίσκουμε άσκοπο το να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι επειδή όλα θα γίνουν αρνητικά ούτως ή άλλως. Οπότε, ποιο το νόημα; Το νόημα είναι, πως δεν θα είναι όλα άσχημα συνέχεια. Η ζωή δεν είναι έτσι. Οπότε, όταν νιώθετε πως βυθίζεστε, να θυμάστε…

Η ζωή θα γίνει καλύτερη, σύντομα, και θα πλημμυρίσετε με θετικά συναισθήματα για ακόμα μια φορά. Γι αυτό το να πνίγεστε στην αρνητικότητα θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος. Αν είστε χαμένοι στα άσχημα συναισθήματα, τα καλά πράγματα δεν θα έχουν μεγάλη θετική επίδραση όταν συμβούν.

Αλλά για να απομακρυνθούμε από το «απλώς να είστε θετικοί», αντιθέτως δοκιμάστε αυτό: προσπαθήστε να προσποιηθείτε θετικές πράξεις και αντιδράσεις λίγο κάθε φορά μέχρι να έρχονται φυσικά. Καθώς τα θετικά χημικά ρέουν στο σώμα σας, θα θέλετε περισσότερα από αυτά και επιπλέον θα επιθυμείτε να ελπίζετε. Αξίζει να δοκιμάσετε.

Ψυχικές ασθένειες
Αν πάσχετε από ψυχικές ασθένειες όπως κατάθλιψη, τα αισθήματα ότι δεν αξίζετε θα έρχονται συχνά. Επίσης δεν θα μπορείτε να εντοπίσετε μια συγκεκριμένη πράξη που τα προκαλεί… επειδή δεν υπάρχει καμία. Μπορεί να υπάρχουν ερεθίσματα, αλλά μπορούν να είναι τυχαία και δύσκολο να τα ανακαλύψετε. Είναι κάτι που κάνει τις ψυχικές ασθένειες τόσο θανάσιμες.

Για να έχετε μια σταθερή στάση όταν νιώθετε ανάξιοι, δοκιμάστε να βοηθήσετε τους άλλους. Για κάποιον λόγο, το να βοηθάτε τους άλλους μπορεί να ενισχύσει τα αισθήματα αυτό-αξίας. Επίσης, μείνετε απασχολημένοι με πράγματα που απολαμβάνετε ακόμα και αν νιώθετε ότι δεν σας αρέσουν καθόλου εκείνη τη στιγμή.

Ναι, η κατάθλιψη έχει την ικανότητα να σας κάνει να μισείτε τα πάντα, αλλά η μνήμη σας σας υπενθυμίζει το αντίθετο. Να είστε δημιουργικοί, και αν όλα αποτύχουν απλώς πηγαίνετε για ύπνο. Μερικές φορές απλώς χρειάζεστε μια φρέσκια προοπτική στη ζωή σας.

Προβλήματα υγείας
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η σωματική υγεία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πως δεν αξίζετε. Για παράδειγμα, αν δεν μπορείτε να περπατήσετε, να φάτε συγκεκριμένα φαγητά ή να κάνετε άλλες δραστηριότητες, ίσως αρχίσετε να νιώθετε πως τίποτα δεν έχει σημασία πλέον. Η υγεία σας μπορεί επίσης να παίξει έναν πιο άμεσο ρόλο στο αίσθημα αυτό καθώς τα χημικά και οι ορμόνες δεν βρίσκονται σε ισορροπία.

Σιγουρευτείτε ότι είστε καλά στην υγεία σας με ετήσιες εξετάσεις. Αυτό θα σας προειδοποιήσει για κάποιο πρόβλημα και με τη σειρά του θα επηρεάσει την ψυχική σας υγεία. Αν βιώσατε κάποια τεράστια σωματική αλλαγή που σας εμποδίζει να κάνετε πράγματα που απολαμβάνατε, τότε βρείτε κάτι διαφορετικό που σας αρέσει έτσι όπως είστε τώρα. Μπορεί να μην είναι το ίδιο, αλλά το να βρείτε μια πηγή χαράς τουλάχιστον θα απομακρύνει λίγο σκοτάδι από την διάθεση σας. Ξανά, το να βοηθήσετε τους άλλους μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο σε αυτόν τον τομέα.

Νομίζω πως όλοι νιώθουμε ότι δεν αξίζουμε κατά καιρούς

Ίσως δεν ξέρετε γιατί νιώθετε πως δεν αξίζετε, απλώς αισθάνεστε έτσι. Μπορεί να είναι μια περίπτωση. Οτιδήποτε προκαλεί αυτά τα συναισθήματα δεν μπορεί να σας σταματήσει από το να προσπαθήσετε να τα εξαλείψετε. Παρά το τι συμβαίνει ή έχει συμβεί στην ζωή σας, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε καλύτερα πράγματα και να γίνετε καλύτεροι. Αν χρειάζεστε βοήθεια, είναι εντάξει. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι…

Ποτέ μην τα παρατάτε!

Via Awaken

Post a Comment