Διαφημιση

header

ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΗ ΜΑΣ ΚΥΚΛΟ

phgainontas-pera-apo-ton-asfali-mas-kyklo
Τι χρειάζεται για να πάμε πέρα από το οικείο και το γνωστό και να εξερευνήσουμε τον μυστικισμό; Ο Sadhguru εξερευνά τι σημαίνει να βγαίνουμε από τον ασφαλή μας κύκλο και να βιώνουμε τον μυστικιστικό.


Sadhguru: Η πραγματική φύση τής λογικής είναι να ψάχνει πάντοτε για κάτι οικείο ώστε να σχετιστεί και να συνδεθεί μαζί του. Αυτό αποτελεί εμπόδιο στην εξερεύνηση των μυστικιστικών διαστάσεων. Η φύση τής δημιουργίας δεν βρίσκεται στις ομοιότητες, στην ομοιομορφία ή στα οικεία πράγματα. Ομοιότητα υπάρχει μόνο στην επιφάνεια της δημιουργίας. Αν, για παράδειγμα, υπάρχουν δύο άνθρωποι με λευκό δέρμα ή δύο με σκούρο δέρμα και τους δείτε μόνο επιφανειακά, μπορεί να σκεφτείτε πως είναι όμοιοι. Αν πάτε όμως βαθύτερα, υπάρχουν δύο ολόιδιοι άνθρωποι;

Ψάχνοντας για το όμοιο, η λογική φυσικά παραμένει στην επιφάνεια της ύπαρξης. Αν πάτε βαθύτερα, η εξερεύνηση για το όμοιο γίνεται περίπλοκη. Αν κοιτάξετε βαθύτερα σε οτιδήποτε – από το δακτυλικό σας αποτύπωμα μέχρι την ίριδα του ματιού σας και τα μαλλιά σας – τα πάντα είναι μοναδικά. Αν ταξιδέψετε στο σύμπαν, δεν θα βρείτε τίποτα που να είναι ακριβώς ίδιο με κάτι άλλο. Ούτε δύο άτομα είναι ίδια. Κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του, μοναδική υπογραφή.

Η ομοιότητα τροφοδοτεί τη λογική διάσταση του νου σας. Όσο πιο δυνατή είναι η λογική σας, τόσο περισσότερο μένετε στην επιφάνεια. Για να βουτήξετε στα βάθη τής μυστικιστικής φύσης τής δημιουργίας, πρέπει να εκπαιδεύσετε το νου σας με τρόπο ώστε να μην ψάχνει το όμοιο και να τολμά να βγαίνει συνειδητά έξω από τον ασφαλή του κύκλο. Νιώθετε άβολα με το άγνωστο, με ό,τι σας είναι νέο. Το άγνωστο μπορεί να είναι κάτι Θεϊκό, όμως εσείς θα προτιμήσετε να έχετε έναν γνωστό διάβολο παρά έναν άγνωστο άγγελο. Με έναν γνωστό διάβολο νιώθετε άνετα. Το άγνωστο μπορεί να είναι ένας άγγελος αλλά ποιος έχει το θάρρος να εξερευνήσει το άγνωστο;

Οι άνθρωποι είναι προσκολλημένοι σε οικεία πράγματα. Θέλουν να βαδίζουν στο ίδιο μονοπάτι κάθε μέρα. Καθώς γερνούν, ο κύκλος της οικειότητάς τους γίνεται όλο και μικρότερος και μετά από κάποιο διάστημα, η μεγαλύτερή τους περιπέτεια είναι να μπουν στο «τελικό κουτί». Ακόμα όμως κι όταν πεθάνουν, δεν βγαίνουν από το κουτί. Όταν ψάχνετε το οικείο κάνετε αναστροφή κι έπειτα μια ελλειπτική κίνηση. Όσοι ψάχνουν το οικείο κάνουν κύκλους – όπως όλα τα πλάσματα. Οτιδήποτε έχει φυσική υπόσταση κάνει κύκλους – από το άτομο μέχρι το ηλιακό σύστημα και το σύμπαν. Αν παραμείνετε σε αυτούς τους κύκλους, η φυσική ύπαρξη δεν θα σας αφήσει να φύγετε. Έχει δική της δύναμη.

Από τη Samsara στη Sanyas
Ένα σημαντικό βήμα που πρέπει κάποιος να κάνει για να προχωρήσει και να εξερευνήσει, είναι να αναπτύξει έναν νου ο οποίος δεν θα ψάχνει για το οικείο. Αυτό είναι το ταξίδι από τη samsara (σ.τ.μ. περιπλάνηση, κυκλική ύπαρξη, μετενσάρκωση) στη sanyas (σ.τ.μ. αποποίηση της κοσμικής ύπαρξης). Sanyas δεν σημαίνει να γίνει κάποιος μοναχός – σημαίνει να σπάσει τον κύκλο. Samsara δεν σημαίνει οικογένεια – σημαίνει επαναλαμβανόμενοι κύκλοι. Όταν ψάχνετε το οικείο, ψάχνετε συνεχώς για συμπτώσεις. Αυτό μου θυμίζει όταν ο γιος τού Shankaran Pillai (σ.τ.μ. Ινδός φιλόσοφος και θεολόγος του 8ου αι. μ.Χ.) πήγε σχολείο όπου ο δάσκαλος έλεγε λέξεις και ζητούσε από τα παιδιά να του πουν τη σημασία τους. Ρώτησε λοιπόν, «Ποιος γνωρίζει ένα παράδειγμα για τη λέξη σύμπτωση;» Ο γιος τού Shankaran Pillai σήκωσε το χέρι του και είπε, «Ο πατέρας μου και η μητέρα μου παντρεύτηκαν την ίδια μέρα».

Το παιδάκι δεν είχε καταλάβει το νόημα. Ο λόγος που υπήρχε ήταν επειδή οι γονείς του παντρεύτηκαν – ήταν ο λόγος τής δημιουργίας του. Δεν ήξερε τον λόγο κι έψαχνε για μια ημερομηνία που να ταίριαζε. Δυστυχώς, ακόμα και στις φυσικές επιστήμες ψάχνουν για συμπτώσεις ώστε να κάνουν συνδέσεις. Αυτός είναι ένας τρόπος να βλέπουμε τα πράγματα αλλά θα παραμένουμε στην επιφάνεια. Δεν θα εξερευνούμε τις βαθύτερες διαστάσεις τής ύπαρξης. Θα βλέπουμε τα πάντα γύρω μας αλλά θα χάνουμε τον λόγο τής δημιουργίας.

Ένα Σταθερό Θεμέλιο
Για να ψάχνουμε συνειδητά και να βαδίζουμε σε άγνωστο έδαφος, πρέπει να ενδυναμώσουμε την ενεργειακή δομή μας και να σταθεροποιήσουμε το σώμα και τα συναισθήματά μας. Χρειαζόμαστε έναν νου ικανό να διαχειριστεί μια πληθώρα συναισθημάτων. Τα συναισθήματά σας πρέπει να μπορούν να ρέουν και να σταθεροποιούνται κατά το δοκούν. «Σταθερά συναισθήματα» δεν σημαίνει στάσιμα ή νεκρά. Δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει αγάπη ή συμπόνια μέσα σας. Σταθερότητα δεν σημαίνει απουσία ή ξηρότητα. Αν δεν υπάρχει σταθερότητα, είναι φυσικό ο νους να ψάξει για το οικείο και αν ανταμώσετε το άγνωστο, τα συναισθήματά σας θα ξεχυθούν.

Μόνο αν είστε σταθεροί θα μπορείτε να φέρετε πολλή ουσία. Αν είστε ασταθείς, δεν θα τολμάτε να φέρετε πολλή ουσία μέσα σας. Απλά και μόνο επειδή κάποιος έχει άσχημα συναισθήματα δεν σημαίνει πως γενικώς τα συναισθήματα είναι κάτι κακό. Τα συναισθήματα είναι τα πιο νέα στην ανθρώπινη ζωή – μπορούν να την κάνουν υπέροχη.

Χωρίς αυτή τη σταθερότητα κανείς δεν θα τολμήσει ποτέ να εξερευνήσει το άγνωστο κομμάτι τής ζωής. Αν δεν αναζητάτε το άγνωστο, θα υπάρχει ασφάλεια αλλά θα παραμένετε στην επιφάνεια. Το οικείο είναι άνετο αλλά θα πεθάνετε από ανία. Αν πεθάνετε από ενθουσιασμό, αυτό είναι μια χαρά. Τόσο εκπληκτική δημιουργία και να πεθάνετε από ανία;

Το χειρότερο έγκλημα.

Με Αγάπη και Χάρη,
Sadhguru

Post a Comment