Διαφημιση

header

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ

Πότε ήταν η τελευταία φορά που πέρασες 10 ή 20 λεπτά χωρίς να κάνεις τίποτα απολύτως;
Όχι, δεν εννοούμε να δεις τηλεόραση για 20 λεπτά ή να ανοίξεις τον υπολογιστή σου και να χαζέψεις για 20 λεπτά. Εννοούμε να κάτσει και να μην κάνεις τίποτα απολύτως.

Ξέρω, είναι λογικό να σου φαίνεται περίεργο γιατί δεν έχεις μάθει να το κάνεις ποτέ. Ανέκαθεν σου έλεγαν να μην κάθεσαι, να κάνεις κάτι. Μην χάνεις χρόνο, μην αφήνεις την ημέρα να περάσει ανεκμετάλλευτη. Κάνε κάτι!

Αναλογίσου λίγο πως περνάει η μέρα σου
Ξυπνώντας το πρωί, θα ξεκινήσεις μία αλληλουχία κινήσεων για να ετοιμαστείς για να πας για δουλειά, στη σχολή ή οπουδήποτε πας το πρωί. Θα βάλεις ραδιόφωνο, θα πιεις καφέ, ταυτόχρονα θα ντυθείς, θα φας κάτι και πριν το καταλάβεις θα είσαι στο δρόμο.

Σε αυτό τον ρυθμό θα περάσει όλη η μέρα σου. Με βαβούρα στο γραφείο, ανελέητο multi-tasking, τρέξιμο και τηλέφωνα. Ακόμη και το διάλειμμα σου θα είναι με ένταση, να φας, να πιεις κάτι και ξανά στο γραφείο.

Φτάνοντας το απόγευμα, η τηλεόραση, το τηλέφωνο και οι ασχολίες σου στο internet θα φροντίσουν να “κλέψουν” τον ελάχιστο χρόνο που σου έχει μείνει, μέχρι να αποκοιμηθείς στον καναπέ και να συρθείς στο κρεβάτι, μέχρι να αρχίσει η επόμενη ημέρα.

Κουράστηκες ή ακόμα;
Το αστείο είναι ότι λειτουργείς έτσι εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μέχρι να διαβάσεις αυτό το άρθρο δεν το έχεις συνειδητοποιήσει.

Πότε είχες ποιοτικό χρόνο για εσένα;
Αφιέρωσες ποτέ μία ώρα μόνο για τον εαυτό σου;
Έκατσες κάποια στιγμή με ηρεμία, χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα;
Αυτή η πλημμύρα πληροφοριών αποσυντονίζει τον εγκέφαλό σου, ο οποίος δεν προλαβαίνει να απορροφήσει ούτε το ένα δέκατο από αυτές. Το αποτέλεσμα είναι, το μυαλό σου να βρίσκεται μόνιμα σε μία κατάσταση εγρήγορσης χωρίς να μπορεί να ξεκουραστεί και να συντονιστεί.

Σκέψου απλά πόσα οπτικά ερεθίσματα λαμβάνεις ανά λεπτό, σε καθημερινή βάση. Αντίστοιχα σκέψου πόσους θορύβους δέχεσαι μέσα στην ημέρα. Είναι λογικό να φτάσεις σε ένα σημείο όπου απλά χρειάζεται να κάτσεις και να μην κάνεις τίποτα.

Μία από τις καλύτερες περιόδους της ζωής μου ήταν αυτή που περιλάμβανε αποδράσεις στην θάλασσα. Εκείνο το διάστημα, Κυριακή σήμαινε καφές στο χέρι και ξάνοιγμα στα ανοιχτά. Πιστεύω ότι ένα από τα καλύτερα συναισθήματα που μπορεί να βιώσει κάποιος είναι αυτό που αισθάνεται στη μέση της θάλασσας. Χωρίς θορύβους να σου αποσπούν την προσοχή, χωρίς τρελά οπτικά ερεθίσματα, παρά μόνο την θάλασσα και τον ορίζοντα. Εκεί μπορούσα να αφιερώσω μισή, ακόμη και μία ώρα από την ημέρα μου στον εαυτό μου, χωρίς να κάνω τίποτα.

Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα δεν είναι απλή διαδικασία. Ειδικά για κάποιον που έχει συνηθίσει να κρατάει τα μάτια και τα χέρια του απασχολημένα με κάτι, το να μην κάνει τίποτα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Ξεκίνα απλά χωρίς να κάνεις τίποτα
Για αρχή κάθισε μερικά λεπτά χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα. Απλά αφιέρωσε αυτόν τον χρόνο παρακολουθώντας την αναπνοή σου. Κάθισε κάπου αναπαυτικά και εστίασε στον τρόπο που αναπνέεις. Απλά κλείσε τα μάτια σου και μην κάνεις τίποτα.

Κάνε μία παύση
Χρειάζεται προσπάθεια για να μην κάνεις τίποτα. Όσο βρίσκεσαι σε κίνηση, δεν έχεις χρόνο για να συνδεθείς με τον εαυτό σου. Κάνοντας μία παύση πέντε ή δέκα λεπτών, δίνεις στον εαυτό σου αρκετό χρόνο να ανασυνταχθεί, να αναθεωρήσει και να απορροφήσει τις πληροφορίες που έχει λάβει μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή.

Μετά από αυτή την μικρή παύση, θα διαπιστώσεις ότι μπορείς να προσεγγίσεις τις υπόλοιπες εργασίες της ημέρας σου με πιο καθαρό μυαλό.

Δες τι θα γίνει αν απουσιάζεις από την εικόνα
Χαλάρωσε και κάνε ένα μικρό διάλειμμα. Στα πλαίσια της υπερανάλυσης και του εγωισμού μας, θεωρούμε ότι αν δεν αναμιχθούμε σε όλα όσα συμβαίνουν, τότε κάτι θα πάει στραβά. Σου έχω νέα λοιπόν. Ακόμη και χωρίς εσένα, ο ήλιος θα ανατείλει κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να αφεθείς για λίγο και να παρατηρήσεις τι θα συμβεί γύρω σου. Θα διαπιστώσεις ότι παρόλη την απουσία σου, η καθημερινότητα προχωράει κανονικά.

Κάνε το επόμενο βήμα
Η επόμενη κίνηση είναι να επιλέξεις μία ημέρα και να την περάσεις χωρίς να κάνεις κάτι. Διάλεξε ένα ήσυχο μέρος και απλά κάτσε και απόλαυσε το τοπίο. Απέφυγε μέρη με δυνατούς θορύβους και πολύ κόσμο. Ο σκοπός σου είναι να αφιερωθείς στον εαυτό σου. Χωρίς κινητά, χωρίς υποχρεώσεις, μόνο εσύ κι ο εαυτός σου.

VIA HUMAN ADVANCED

Post a Comment